NOVA “PROVOKACIJA”: Severna Koreja lansirala raketu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Severna Koreja ispalila je balističku raketu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje, ocenjujući da je to “provokacija” prema novoj administraciji američkog predsednika Donalda Trampa.

Raketa je ispaljena u 7.55 po lokalnom vremenu iz baze Banghjon na zapadu Severne Koreje i letela je ka istoku, prema Japanskom moru, gde je pala, navodi se u saopštenju.

Raketa je prešla oko 500 kilometara pre nego što je pala u more, ali je ministarstvo u Seulu navelo da se još ne zna tačno kojeg je tipa raketa.

Tramp, koji se u tom trenutku nalazio u državi Floridi zajedno s japanskim premijerom Šinzom Abeom koji boravi u poseti SAD, kratko je izjavio da Japan ima stopostotnu podršku SAD i da je testiranje rakete Pjongjanga “apsolutno nedopustivo”.

Severna Koreja je od 2006. godine sprovela pet nuklearnih probi i seriju testiranja balističkih raketa zbog čega su joj uvedene stroge međunarodne sankcije koje su u martu 2016. godine dodatno pooštrene.

Ranijim rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay