Novosti: Povratak ekonomskih diplomata

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nove ekonomske diplomate Srbije mogle bi već od marta da krenu put 15 ključnih svetskih centara kako bi promovisale srpsku privredu i privukle strane investitore, pišu “Novosti” u današnjem izdanju.

Prema navodima lista, planirano je da se mreža ekonomske diplomatije ograniči na prioritetna tržišta a da se atašeima zadaju minimalni iznosi investicija koje moraju da privuku ili da se u suprotnom vrate u Srbiju.

Ekonomski atašei predstavljaće deo sistema Ministarstva spoljnih poslova, a prema rečima ministra Ivice Dačića, u narednim mesecima biće uspostavljen pravni okvir i definisana mreža ekonomske diplomatije.

Dodaje se da radnu grupu koja treba da definiše novi model privredne promocije Srbije predvodi ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić, a da su u projekat uključeni i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, Privredna komora Srbije ali i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Projekat ekonomske diplomatije započeo je pre sedam godina, a inicirao ga je tadašnji ministar ekonomije Mlađan Dinkić. Projekat je prekinut sredinom prošle godine,  a iako su u tom periodu potrošili skoro 9 miliona evra, kako su navodili mediji, nije bilo preciznih podataka kakvi su bili njihovi rezultati.

Broj diplomata smanjen je sa početnih 28 na 16, a građane Srbije tih 16 atašea koštalo je 900.000 evra na godišnjem nivou.

Izvor: BIZLife/Beta/Novosti

Foto: Pixabay