Odlazak pionira rokenrola

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube

Američki pevač i gitarista, osnivač rokenrola Čak Beri umro je u subotu u 90. godini, objavila je policija okruga Sent Čarls u američkoj državi Misuri.

Kako je policija saopštila na svom Fejsbuk nalogu, Beri je pronadjen bez svesti, a smrt je proglašena u 13.26 po lokalnom vremenu.

Čarls Edvard Anderson Beri (Charles Edward Anderson “Chuck” Berry) rođen je u Sent Luisu, i jedan je od prvih muzičara koji je ušao u Rokenrol kuću slavnih, na njenom otvaranju 1986. godine.

karijera počinje da se razvija nakon 1955, kada upoznaje bluz muzičara Madi Votersa i producenta Lenarda Česa, pa su se ubrzo zavrtele njegove pesme na radiju.

Bio je ključna figura u rađanju moderne muzike, a njegova karijera je trajala gotovo sedam decenija.

Muzikom je počeo da se bavi u srednjoj školi, ali je “ozbiljnije” počeo da svira pedesetih, a njegova muzička

Snimio je neke od najpopularnijih hitova pedesetih godina – Rock & Roll Music, Roll Over Beethoven, Johnny B Good, Maybellene, School Day…

Prvi hit je bila pesma Maybellene, a Johnny B Good – pečat njegove karijere. Nastala je 1958. godine i u to vreme predstavljala je odu nove muzičke forme, a gotovo svaki gitarista koji je želeo da se oproba u roku, morao je prvo da savlada Berijevog Džonija.

Izvor: Beta, N1

Foto: YouTube