Osumnjičeni naslednik Samsunga na saslušanju: Da li je korejski gigant umešan u politički skandal?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: printscreen

Južnokorejske vlasti saopštile su da je potpredsednik i naslednik Samsunga jedan od osumnjičenih u skandalu koji je doveo do opoziva predsednice Park, javljaju agencije.

Li Je Jonga sutra će saslušati istražni organi u pokušaju da ustanove da li je najveća kompanija u Južnoj Koreji podmitila blisku saradnicu predsednice Park Geun Hje kako bi zauzvrat dobila razne usluge. Jedna od usluga koje se navode je i podrška vlade za kontroverzno spajanje Samsunga iz 2015. godine.

Li i članovi njegove porodice najviše su profitirali od tog spajanja, kome su se manjiski akcionari žestoko protivili.

Li Je Jong je trenutno potpredsednik Samsung elektroniksa, ali mnogi smatraju da je od srčanog udara koji je njegov otac Li Kun Hi pretrpeo 2014. godine, zapravo šef cele Samsung grupe.

Očekuje se da će tužilaštvo Lija pitati zbog čega je Samsung grupa slala novac Čui Sun Sil, koja je trenutno u pritvoru pod optužbom za pokušaj prevare, te zašto je njenoj ćerki kupovala skupe konje.

Do sada Samsung je odbio da komentariše bilo šta oko ovog slučaja, piše Beta.

Tužilaštvo tvrdi da je Samsung platio 2,8 miliona evra kompaniji u vlasništvu Čui Sun Sil, kako bi ova obezbedila podršku vlade za spajanje Samsunga sa Čel industrijom (Cheil Idustries). Li Je Jonga, kao i druge učesnike afere, već je saslušao parlament, ali ovo će biti prvi put da ga istražni organi ispituju kao osumnjičenog.

Na parlamentarnom saslušanju u decembru, Samsung je priznao da je dao ukupno 18 miliona evra dvema fondacijama, ali je porekao da je tražio bilo kakve protiv usluge. Pre tačno mesec dama političari su zbog korupcionaškog skandala izglasali nepoverenje redsednici Park Geun Hje.

Izvor: BIZLife

Foto: printscreen

Piše: Beta