Otvorena još dva poglavlja u pregovorima s EU

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija je otvorila poglavlja 7, koje se odnosi na intelektualnu svojinu i 29 o carinskoj uniji, u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom i time je otvoreno ukupno deset od 35 poglavlja, a dva su već privremeno zatvorena.

Ministarka za evropske poslove Malte koja predsedava EU Helena Dali po završetku međuvladine konferencije EU-Srbija u Briselu, izjavila je da je to potvrda napretka Srbije na putu ka Uniji i “predstavlja povoljan znak o posvećenosti EU Zapadnom Balkanu”.

Otvaranje novih poglavlja “pokazuje veoma jasno da je evropska perspektiva Srbije čvrsta i realna”, rekao je direktor za proširenje i susedsku politiku u Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministarkom Dali i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

On je istakao da je Srbija ostvarila dobar napredak i podvukao da su poglavlja o intelektualnoj svojini i carinskoj uniji od bitne važnosti i podstrek za srpsku privredu koja se dobro integriše u tržište EU, na koju otpada dve trećine srpskog izvoza i uvoza.

Danijelson i ministarka Dali su podvukli da Srbija mora ostvariti dodatne rezultate u vladavini prava i temeljnim slobodama, posebno kad je reč o pravosuđu, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, kao i u normalizaciji odnosa s Kosovom.

Jadranka Joksimović rekla je da se reforme sprovode prevashodno zbog toga da srpskim građanima bude bolje, da se izgradi bolje društvo i dodala da se to odnosi kako na vladavinu prava, tako i na ekonomsko-socijalni boljitak i pospešenje životnog standarda.

Srbija bi trebalo da do kraja godine otvori još nekoliko poglavlja, istakla je Jadranka Joksimović i rekla da Srbija “za četiri do pet godina može dostići spremnost da pregovara o ulasku u članstvo EU”.

Crna Gora otvorila dva poglavlja, ukupno 28

Crna Gora je, takođe u Briselu, u pregovorima o članstvu otvorila poglavlje 1 o slobodnom kretanju robe i poglavlje 22 o regionalnoj politici, a privremeno je zatvorila poglavlje 30 o medjunarodnim odnosima.

Crna Gora je posle pet godina pregovora dosad otvorila 28 od ukupno 33 poglavlja, tri privremeno zatvorila.

Izvor: Beta