PADA VLADA? Plenković smenio tri ministra

AndrejPlenkovicVlada
PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Vlada Hrvatske

Hrvatski premijer Andrej Plenković smenio je trojicu ministara iz Mosta nezavisnih lista, koji su glasali za smenu ministra finansija Zdravka Marića.

Dramatična sednica hrvatske vlade na kojoj je Plenković smenio trojicu Mostovih ministara dovela je premijerov kabinet pred sam pad.

Razlog ekspresnoj smeni, koja je prenošena i na televiziji je što su Mostovi ministri, Vlaho Orepić ministar unutrašnjih poslova, Ante Šprlje ministar pravosuđa i Slaven Dobrović, ministar zaštite okoline odbili da podrže ministra finansija Zdravka Marića, koji je u vladu došao iz Agrokora.

Očigledno, Agrokor će doneti nepredviđene potrese i u hrvatskoj politici, a ne samo ekonomiji. Marić je izbor HDZ, a opozicija zamera da bivši bliski saradnik Ivice Todorića može da vodi finansije zemlje, jer je i pre mesec dana tvrdio da je sa Agrokorom sve u redu.

U međuvremenu je ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić pokrenuo policijsku istragu oko Agrokora, a SDP zatražio smenu ministra Marića.

Bez Mosta teško da će HDZ imati većinu u parlamentu, što bi značilo da će Hrvati ponovo na birališta. Postoji i varijanta da Plenković pokuša da pridobije neke poslanike i tako ostvari parlamentarnu većinu, ali takva bi vlada bila krajnje nestabilna.

Lider Mosta Božo Petrov ocenio da je Plenković krenuo u rušenje vlade, koja je tek šest meseci u Banskim dvorima.

Sa druge strane, Plenković poručuje da potrebna većina postoji, te da novi izbori nisu realni, kao i da je Hrvatskoj potrebna politička stabilnost, nastavak reformi i programa.

Izvor: Novosti, Agencije

Foto: Vlada Hrvatske