Peking: Vučić predložio da se sledeći forum održi u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta, Vlada Srbije

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predložio je u Pekingu da se sledeći Forum inicijative “Jedan pojas – jedan put za međunarodnu saradnju” održi u Srbiji.

“Saglasan sam sa čileanskim i grčkim predlogom da se ovaj forum održava jednom godišnje ili jednom u dve godine. Mi smo jedna od najmanjih zemalja ovde, pa sam slobodan da predložim da se sledeći forum održi u Srbiji. Znam da ovo nije skromno s moje strane, ali dobrodošli ste u Srbiju”, naveo je Vučić u obraćanju učesnicima Foruma na jezeru Jenći u blizini Pekinga.

Kako je saopšteno je iz srpske vlade, Vučić je u govoru rekao da je Srbija “već dosta uradila” u saradnji sa Kinom i naveo kao primere most na Dunavu koji je pušten za vreme posete kineskog premijera Li Kećanga Srbiji i “izgradnju nekoliko pruga i autoputeva‎ sa kineskim kompanijama, uz njihovu tehničku i finansijsku podršku”.

U obraćanju učesnicima Foruma Vučić je izrazio nadu da će krajem godine početi radovi na izgradnji pruge Beograd – Budimpešta “koja će povezati Srbiju i Mađarsku i biti glavna deonica pruge jugoistočne Evrope” u prisustvu premijera Srbije, Mađarske i Kine.

Vučić je rekao i da Srbija očekuje ponude iz više zemalja za koncesiju nad Aerodromom Nikola Tesla za koji je rekao da je “najbrže rastući u Evropi”, kao i da je sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom razgovarao o unapređenju železničke i putne infrastrukture u pravcu Soluna.

Govoreći o energetici Vučić je rekao da je Srbija deo Transbalkanske elektroenergetske mreže, ali da je potrebno da se pronađe način da dođe do ruskog gasa u budućnosti.

“Rusija je naš odgovoran snabdevač gasa. Potrebno nam je da napravimo interkonektor između Srbije i Bugarske kako bismo dobijali gas kada Rusija izgradi gasovod do Turske”, dodao je.

On je rekao i da Srbija radi na više projekata sa EU za izgradnju autoputa između Beograda i Prištine.

Nakon govora premijera Srbije, kineski predsednik Si Đinping je istakao da Srbija veoma mnogo polaže na infrastrukturnu saradnju i da konstantno napreduje.

“Cenim Vaša aktivna zalaganja za unapređenje infrastrukturne saradnje, premijeru Vučiću”. rekao je Si Đinping, prenosi se u saopštenju Vlade Srbije.

Izvor: Beta

Foto: Beta, Vlada Srbije