Peru krenuo u veliki obračun sa savremenim ropstvom nakon tragedije u Limi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Peruanske vlasti su krenule u veliki obračun sa savremenim ropstvom nakon što je u požaru u skladištu u Limi u junu poginulo četvoro radnika.

Zvaničnici su saopštili da su, nakon akcija tužilaca, policije i inspektora rada, zatvorili šest fabrika namještaja u prestolnici u operaciji koja za cilj ima da iskoreniti prisilni rad i izrabljivanje.

Prošlomesečni požar koji je zahvatio nekoliko skladišta u centru grada ukazao je na problem izrabljivanja radnika i podstakao zahteve za boljom zaštitom njihovih prava i više radnih inspekcija.

Majka jedne od žrtava je za Al Jazeeru izjavila da je radio najmanje 12 sati svaki dan, a bio je plaćen manje od dolara po satu: “Tretirali su ih gore nego životinje, kao da će im pobeći”, rekla je ona komentarišući izjavu vlasnika fabrike koji su smrt dvoje radnika koji su ostali zarobljeni u jednom od kontejnera,objasnili činjenicom da oni običnu „zaključavaju radnike kako bi izbegli krađe“.

Peruanski predsednik Pablo Kičinski kazao je, tokom posete mestu požara koji se dogodio 22.juna, da su žrtve “praktično bili robovski radnici”. Peruanski državni tužilac u ponedeljak je najavio da će uslediti više provera fabrika i skladišta kako bi se sprečili novi “tragični događaji”.

Izvor: Index.hr

Foto: Pixabay