Peticija protiv Brižit Makron – 180.000 “ne” za prvu damu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BetaAP/ Eric Feferberg

Peticiju protiv dodeljivanja formalnog statusa prve dame supruzi predsednika Francuske Brižit Makron, pokrenutu pre dve nedelje na internetu, do sada je potpisalo više od 180.000 ljudi.

U tekstu peticije, na sajtu “change.org”, navodi se da “nema razloga da žena šefa države dobija novac iz javnih fondova” i da supruga predsednika Emanuela Makrona “sada ima tim od dva do tri saradnika, kao i dve sekretarice i dva radnika obezbeđenja” i ocenjuje “da je to dovoljno”.

Status prve dame omogućio bi da (supruga predsednika) dobije novac iz budžeta, brojne zaposlene, vozače, bolju zaštitu i druge prednosti“, navodi se u peticiji, čiji potpisnici zahtevaju da se o tom pitanju odluči na referendumu.

Peticija, koju je pokrenuo Tijeri Pol Valet, koji se predstavlja kao “slikar i pisac” i “angažovani građanin”, namenjena je predsedniku Makronu i premijeru Francuske Eduaru Filipu.

Oštro se protivimo svim seksističkim napadima na Brižit Makron i ne dovodimo u pitanje njene kompetencije. Međutim, u vreme moralizacije političkog života u Francuskoj, mi ne možemo da podržimo inicijativu da se ženi predsednika Makrona dodeli poseban status“, takođe stoji u tekstu peticije.

Francuski parlament u četvrtak je usvojio zakon o moralnosti političkog života, kojim se ministrima, poslanicima i članovima lokalnih vlasti zabranjuje da zapošljavaju članove svojih porodica. Tada je odbačen amandman poslanika krajnje levice, koji je predlagao da se ta zabrana odnosi i na šefa države, odnosno članove njegove porodice, navodi Frans pres.

Makron je tokom predsedničke kampanje obećavao da će njegova žena imati javnu funkciju, ako on pobedi, ali i da ona neće biti finansirana novcem poreskih obveznika.

Izvor: BIZLife/Beta

Foto: BetaAP/ Eric Feferberg