Počeo sa radom portal koji “locira preletače”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Organizacija CRTA predstavila je u Nišu portal “Ko je na vlasti”, gde građani lako i brzo, na jednom mestu, mogu da dođu do informacija o stranačkoj pripadnosti odbornika, ko je menjao stranke nakon izbora, ko podržava vlast, a ko ne.

 “Stranačko preletanje, umesto izuzetka, postaje pravilo koje vodi izigravanju poverenja građana i dovodi do obesmišljavanja izbora. Skupštinska većina uz “pozajmljene odbornike” čini prekrojenu skupštinsku većinu”, izjavila je Vukosava Crnjanski, direktorka CRTE.

Kako je saopšteno, u skoro trećini gradova ili opština u Srbiji zabeleženo je više od 100 slučajeva stranačkog preletanja nakon poslednjih lokalnih izbora, a stranački dres najviše je promenilo odbornika u Kragujevcu, čak 11.

Na portalu “Ko je na vlasti” predstavljeni su podaci o stranačkoj pripadnosti odbornika u 170 gradova i opština u Srbiji, a za četvrtinu od ukupno 6.737 odbornika nije bilo moguće doći do informacija o stranačkoj pripadnosti jer se ove informacije prilikom podnošenja izbornih lista ne prikupljaju već samo podaci o koalicijama.

 CRTA poziva građane da portalu “Ko je na vlasti” šalju informacije o slučajevima stranačkog preletanja u njihovim opštinama i gradovima.

U skoro trećini gradova ili opština u Srbiji zabeleženo je više od 100 slučajeva stranačkog preletanja nakon poslednjih lokalnih izbora, a stranački dres najviše je promenilo odbornika u Kragujevcu, čak 11.

Izvor: CRTA

Foto: Pixabay