Posle tri godine okončana potraga za avionom ‘Malejža erlajnsa’

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Potraga za putničkim avionom malezijske aviokompanije okončana je danas skoro tri godine pošto je nestao u Indijskom okeanu, iako nije nadjen nijedan trag letelice.

Koordinacioni centar u Australiji koji je vodio potragu za avionom “boing 777” aviokompanije “Malejža erlajns” (Malaysia Airlines) u dubokim udaljenim vodama Indijskog okeana zapadno od Australije, saopštio je da je potraga zvanično obustavljena pošto je pretražena zona od 120.000 kvadratnih kilometara.

“Uprkos svakom naporu, koristeći najbolju dostupnu nauku, najnoviju tehnologiju i savete obučenih profesionalaca koji su najbolji u svojim poljima, nažalost, tokom potrage nije mogao da bude lociran avion. Prema tome, podvodna potraga za MH370 je obustavljena”, navedeno je u saopštenju.

Avion s 239 putnika misteriozno je nestao 8. marta 2014. godine na letu iz Kuala Lumpura za Peking.

Zvaničnici koji istražuju nestanak aviona preporučili su da ekipe nastave pretragu ka severu u novoj oblasti gde je, po nedavnim analizama, moguće da se srušio.

Grupa podrške rodjacima žrtava avionske nesreće protestovala je zbog okončanja potrage i pozvala Australiju, Maleziju i Kinu da promene odluku.

Grupa Vojs370 (Voice370) saopštila je da su zemlje uključene u potragu učinile “ogroman napor”, ali da je potrebno proširiti istragu na vode severno od postojeće zone pretrage na osnovu novih analiza.

Avion je nestao s radara 40 minuta pošto je poleteo iz Malezije severno ka Kini i skrenuo s kursa iz još nepoznatih razloga. Istragom je utvrdjeno da je avion leteo više hiljada milja u suprotnom smeru, ka istočnom delu Indijskog okeana pre nego što je pao.

U nesreći je poginulo 12 članova posade i 227 putnika, većinom Kineza.

Potraga za avionom je trajala 27 meseci, a koštala je 160 miliona dolara. Australija je pomogla sa 60 miliona, Kina sa 20 miliona, a Malezija je platila 80 miliona dolara.

Tokom pretrage Indijskog okeana nadjeno je više od 20 komada olupina za koje je potvrdjeno ili se veruje da su delovi malezijskog aviona.

Australija, Malezija i Kina saglasile su se da će obustaviti potragu kada bude pregledana cela zona pretrage osim ako se ne pojavi novi dokaz koji će ukazati na konkretnu lokaciju aviona.

Pošto se to nije desilo, najskuplja, najkompleksnija potraga za avionom u istoriji avijacije je završena.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP