Povodom slučaja iz čačanske bolnice oglasila se i poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Brankica_jankovic_medijaCentar
PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Medija centar Beograd

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je izjavu načelnice urgentne službe čačanske bolnice Biljane Kočović o medicinskoj sestri zaposlenoj u toj službi i ocenila da se radi o diskriminaciji na osnovu starosti.

Biljana Kovačević je povodom slučaja medicinske sestre Vesne Vujičić rekla da u urgentnoj službi ne može isto da radi medicinska sestra sa 23 i sa 53 godine i time obrazložila svoje tvrdnje da medicinska sestra Vesna Vujičić „ne doprinosi kvalitetnom funkcionisanju urgentne službe“, javlja N1.

Da podsetimo, zbog tvrdnje medicinske sestre iz Čačka Vesne Vujičić da je pred otkazom zbog podrške u predsedničkoj kampanji Saše Jankovića, u Opštoj bolnici Čačak održana je konferencija za novinare, a na njoj je načelnica urgentne službe Biljana Kočović negirala te tvrdnje i rekla:  „Znate, svima nama ističe vreme za rad u nekoj službi, ne može u hitnoj službi isto raditi medicinska sestra sa 23 i medicinska sestra sa 53 godine, da se ne lažemo“.

„Ovakva izjava osporava kvalitet rada žena zbog njihovih godina, omalovažavajući njihovo znanje, kompetencije i iskustvo i predstavlja diskriminaciju na osnovu starosnog doba“, navodi se u saopštenju poverenice.

Istraživanja i podaci Poverenika za zaštitu ravnopravnosti pokazuju da se žene u Srbiji teže zapošljavaju, lakše bivaju otpuštene, češće su primorane da rade u sivoj zoni, a godine starosti predstavljaju jedan od čestih osnova diskriminacije, zbog čega ova izjava ima dodatnu težinu.

„Istovremeno, ovakvi stavovi stvaraju pravnu nesigurnost i doprinose širenju međugeneracijskog nerazumevanja koje je štetno za razvoj celog društva, a posebno za tržište rada i zapošljavanja“, zaključila je Janković.

Izvor: N1, BIZLife

Foto: Medija centar Beograd