Premijer može u trku za predsednika i bez ostavke

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Ukoliko lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić odluči da se kandiduje za predsednika, on ne bi morao da podnese ostavku na mesto premijera, pišu Novosti.

Ovakvu sliku Vladinog kabineta, ako Vučić zaista preseče da uđe u trku za Andrićev venac, omogućavaju postojeći propisi.

Samom kandidaturom za šefa države, s pozicije premijera, Vučić ne bi prekršio nikakvo pravilo, jer, kako za Novosti objašnjava Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija, zakoni ne predviđaju nijedan slučaj u kom bi predsednik Vlade morao da podnese ostavku.

Ona se smatra ličnim činom, a ne obavezom, a takođe nema ni propisa koji brane predsedniku Vlade da obavlja poslove premijera dok je u kampanji za drugu funkciju.

S druge strane, u Zakonu o Vladi postoji odredba po kojoj prvi potpredsednik Vlade, u ovom slučaju Ivica Dačić, zamenjuje premijera u slučaju njegove sprečenosti ili odsustva.

Ako bi Vučić, zbog kandidature za šefa države, ipak odlučio da podnese ostavku, to bi za sobom povuklo i pad Vlade. Tada bi se kabinet našao u tehničkom mandatu do izbora nove vlade

Za izbor novog saziva ne bi morali da se raspisuju parlamentarni izbori, već bi, po okončanju izbora za šefa države, novi predsednik predložio Skupštini mandatara koji ima većinu u već postojećem poslaničkom sastavu, objašnjava Nenadić.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković prema zakonu je obavezna da raspiše predsedničke izbore 90 dana pre isteka mandata aktuelnog predsednika, odnosno 2. marta.

Izvor: Novosti

Foto: Beta

Komentari 3

 1. Ana

  OMG, a sto ne bi bio i jedno i drugo? “Sigurna sam” da nema boljeg, sposobnijeg i nadasve vrednijeg coveka od njega! Samo da moze da se odluci…

 2. Zoran Djordjević

  Ma ima dovoljno teletabisa U Srbiji koji bi glasali da bude i jedno i drugo,i SVEEEEEEEE.Zato ko može i ima gde,pravi izbor je pobeći iz ove vukojebine,nikad ovde neće biti bolje,i uvek će biti odnos glupih i pametnih 4:1.

 3. jasna

  Tako je. Birači iz broja 4 su svojim glasovima svim gradjanima Srbije
  (i onima u broju 1, koji nisu krivi), dosudili
  doživotnu kaznu odumiranja, mrcvarenja, poniženja i siromašenja.
  Glupa većina je kaznila pametnu manjinu, ali takvi su naši ljudi,
  a oni koji mogu, hoće i moraju, beže odavde.