Preminuo glumac Gordon Kej, čuveni Rene iz “Alo, alo!”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: printskrin

Engleski glumac Gorden Kej, najpoznatiji po ulozi Renea u seriji „Alo, alo!“, preminuo je u 75. godini. Glumčeva bivša agencija potvrdila je za BBC da je Kej preminuo jutros, u domu za stara lica.

Gorden Ficdžerald Kej bio je pozorišni i televizijski glumac. Svetsku slavu je stekao ulogom vlasnika kafea Renea Artoa u nagrađivanom BBC sitkomu “Alo, alo!”, koji se prikazivao u periodu od 1982. do 1992. godine, i čija se radnja dešavala u okupiranoj Francuskoj tokom Drugog svetskog rata.

Kej se pojavio u ukupno 84 epizode, i u pozorišnoj verziji serije.

Njegova poslednja televizijska uloga bio je upravo jednokratan povratak u seriju Alo, alo! 2007. godine, u epizodu koja je okupila nekoliko glumaca iz originalne postave.

Kao mladić, Gorden Kej je aktivno igrao ragbi, radio u fabrikama tekstila i traktora. Studirao je na Univerzitetu King Džejms u rodnom Hadersfildu, a tokom studija je radio i kao radijski voditelj.

Godine 1965. napravio je radijski intervju sa Bitlsima.

Glumom je počeo da se bavi po okončanju studija i uglavnom je nastupao u sporednim ulogama u televizijskim serijama.

Najveći uspeh u karijeri ostvario je glumeći glavnu ulogu u pomenutom “Alo, alo!”, u kom glumi ne preterano hrabrog vlasnika kafića, samoživog ženskaroša kog pokret otpora “nasilno” angažuje da radi protiv nemačkog okupatora za vreme II svetskog rata, dajući mu šifrovani nadimak, nadaleko poznati “Noćni soko”.

Izvor: RTS

Foto: printskrin