Preminuo “otac” Pekmena

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Masaja Nakamura (Masaya Nakamura), otac Pekmena (Pac – Man) i osnivač japanske kompanije za proizvodnju video – igrica, Bandai Namko Entretejment (Bandai Namco Entretainment), preminuo je 22. januara u 91. godini života, saopšteno je danas iz te kompanije.

Masaja Nakamura je osnivač Namka (Namco), treće najveće gejmerske kompanije u Japanu. Rođen je 24. decembra 1925. godine u Tokiju, u Japanu. Javnosti je poznat po dve stvari: umešanosti u filmsku industriju i osnivanju gejmerske kompanije sa sedištem u Japanu – Namko (Namco).

Nakamura je osnovao Namko 1955. godine, a početak je bio veoma skroman. Prva poslovnica ove kompanije nalazila se u jednom tokijskom tržnom centru. U toj radnji, sa samo dva mehanička konjića ona je obezbeđivala zabavu deci koja su posećivala ovaj tržni centar. Kompanija je širom Japana postala poznata 1958. godine, kada je proširila svoju delatnost.

Pekmen, koga je dizajnirao Toru Ivatani (Toru Iwatani) počeo je da se prodaje 1980. godine, a Ginis ju je proglasio svetski najuspešnijom igrom na novčiće.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: A. M.