Protesti, dan osmi: Usaglašeni zahtevi (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: printscreen

Više hiljada studenata i građana okupilo se u Beogradu osmog dana zaredom na protestu “Protiv diktature”. Protesti i u Nišu, Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu. Studenti iz svih gradova usaglasili su svoje zahteve, koji su pročitani na okupljanju.

Učesnici protesta su se okupili ispred Skupštine Srbije, a potom su u šetnji došli do zgrade RTS da iskažu nezadovoljstvo radom javnog servisa.

Oni su platoa ispred Skupštine, išli preko Trga Nikole Paštića, na Terazije, gde su kratko zastali protestujući ispred redakcije Informera, a zatim su Makedonskom i Svetogorskom došli do Takovske.

Na protestu su pročitani zahtevi, a kako se navodi, “studenti i studentkinje, zajedno sa đacima, penzionerima, seljacima i svim ostalim nezadovoljnim ljudima Srbije koji već danima protestuju, žele da istaknu svoje zahteve i pozovu sve u borbu za njihovo ostvarenje”.

Zahtevi su podeljeni u dve kategorije – prva, koja, kako se navodi, podrazumeva “ukidanje diktature i smenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem”, a druga je promena prioriteta ekonomske i socijalne politike.

Što se tiče konkretnih zahteva iz prve grupe, izdvajaju se zahtevi za fer i slobodnim izborima – traži se momentalno uređivanje biračkog spiska, smena članova RIK i REM, obezbeđivanje jednakog pristupa medijima svim kandidatima, strogo sankcionisanje kupovine glasova i ucenjivanja glasača, uvođenje obaveznog TV duela, javnost finansiranja kampanja.

“Želimo da ovo važi i za upravo završene predsedničke izbore, te tražimo nezavisnu proveru njihove regularnosti i krivičnu odgovornost svih odgovornih kako za neregularnu kampanju, tako i same neregularnosti tokom glasanja i brojanja glasova”, navodi se u saopštenju.

Traži se i sloboda medija – smena odgovornih urednika RTS i RTV i oštro sankcionisanje urednika svih medija koji krše medijske zakone i Kodeks novinara Srbije.

Među zahtevima su i departizacija (razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima), decentralizacija i premeštanje političke moći na lokalni nivo.

U drugoj grupi ekonomskih i socijalnih zahteva traže se zaštita prava i poboljšanje statusa svih radnika, zaštita životnog standarda stanovništva, kao i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.
Protest8Aprnt

U Nišu i Novom Sadu je nekoliko hiljada ljudi učestvovalo u protestnoj šetnji, a u Kraljevu, Kragujevcu i Čačku ih se okupilo nekoliko stotina, odnosno 50-ak, uglavnom mladih ljudi.

Izvor: N1, Agencije

Foto: printscreen