PUNA VLADA: Ministar prosvete okupio 20 funkcionera

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar prosvete ima čak 11 pomoćnika, čije su plate uglavnom veće od 120.000 dinara, a u njegovom kabinetu sede još četiri savetnika i pet sekretara, piše Blic.

Srbija je poznata po gomilanju kadrova u državnim organima, ali nije zabeleženo da je samo jedan ministar oko sebe okupio čak 20 državnih funkcionera.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ima neobično velik broj pomoćnika koji mu pomažu u oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, u domenu nauke, tehnološkog razvoja i učeničkog standarda.

U njegovom kabinetu sede tri posebna savetnika, jedan savetnik, četiri državna sekretara i sekretar. Četiri državna sekretara mesečno zarađuju između 80.000 i 100.000 dinara. Poslovi kojima se bave posebni savetnici za javnost su ostali nepoznati, a njihova primanja nisu objavljena na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

Šarčević u izjavi za Blic navodi da je njegovo ministarstvo jedno od najvećih, kao i da je “sve što je sada u ingerenciji njegovog resora ranije je činilo čak četiri ministarstva”.

“Predškolsko je bilo deo Ministarstva za rad, tehnološki razvoj deo Ministarstva privrede. Ministarstvo prosvete činilo je samo osnovno i srednje obrazovanje i učenički standard. Ti pomoćnici nisu nikakvi šefovi, već rade intenzivno na svakom poslu, kao i sam ministar.”

Istovremeno, broj zaposlenih je sa 430 u 2016. godini sada smanjen na 359, a imamo mnogo novih poslova, odgovara Šarčević i dodaje da jedan od pomoćnika obavlja funkciju šefa kabineta, pa realno ima 10 pomoćnika.

Za njim mnogo ne kaska ni ministar finansija Dušan Vujović. Njegov kabinet čini čak 10 pomoćnika ministra, čije mesečne zarade idu i do 135.000 dinara.

Vujović je angažovao i tri državna sekretara i još jednog sekretara, a na spisku funkcionera koji je objavljen na sajtu njegovog ministarstva nema savetnika. Ipak, poznato je da je angažovao dva posebna savetnika.

U Ministarstvu trgovine, telekomunikacija i turizma situacija je nešto bolja. Ministar Rasima Ljajić ima osam pomoćnika, tri državna sekretara i isto toliko savetnika.

Prvi čovek Vlade Srbije Aleksandar Vučić po broju savetnika. On je angažovao čak 11 savetnika, od kojih su troje stranci.

I dalje ga savetuju Franko Fratini, Alfred Guzenbauer i Jerg Heskens, a nakon odlaska sa funkcija ministra privrede i direktora policija u Vučićev tim su ušli i Dragan Glamočić i Milorad Veljović.

Za premijerom mnogo ne zaostaje ni potpredsednica Vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović, na čijem spisku je čak 10 savetnika, od kojih troje imaju status posebnih.

Izvor: Blic