Rumunski milioner dobio dva meseca ekstradicionog pritvora u Beogradu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Viši sud u Beogradu odredio je ekstradicioni pritvor do dva meseca rumunskom državljaninu Sebastijanu Gici koji je lišen slobode po poternici iz Bukurešta.

“Sudija za prethodni postupak je, nakon saslušanja, Gici odredio ekstradicioni pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će se sakriti ili pobeći u cilju ometanja postupka odlučivanja o zamolnici ili sprovođenja izručenja”, rekla je sinoć portparol suda Bojana Stanković,prenosi Kurir.

Mediji su preneli da je Gica kontroverzni biznismen i vlasnik TV kuće, a bio je pod istragom u više slučajeva u Rumuniji.Nestao je nakon što mu je izrečena zabrana napuštanja zemlje u okviru istrage o korupciji.Njegova imovina procenjena je na oko 100 miliona evra, a pre Beograda viđen je u Istanbulu.

Kada je uhapšen u Srbiji, pokazao je lažni pasoš Slovenije.

Kako navode rumnuski mediji, bivši poslanik Gica je pod istragom zbog “korupcijskog slučaja povezanog sa posetom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Rumuniji 2012. godine”. Zvanično je osumnjičen za zloupotrebu poverljivih informacija, mito, kupovinu uticaja i ucenu.

Nakon bekstva, Gica je na svojoj televizijskoj mreži objavio niz snimaka u kojima optužuje državne tužioce i obaveštajce za korupciju i ucenu, a tvrdi i da “ima dokaze” da su ucenjivali bivšeg premijera Viktora Pontu.

Prema proceduri Evropske konvencije o ekstradiciji, ukoliko bude želela njegovo izručenje, Rumunija treba u roku od 18 dana od hapšenja da pošalje Srbiji zahtev za izručenje Gice.O zahtevu za izručenje odnosno ispunjenosti uslova koje predviđa Evropska konvencija o ekstradiciji odlučuje Viši sud u Beogradu, a tek potom konačnu odluku donosi ministar pravde.

Izvor: Kurir/BIZLife

Foto: YouTube screenshot