Rusija: Uhapšen menadžer Kasperskog

Internet_bezb_pix.jpg
PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Jedan od glavnih menadžera ruske kompanije Kasperski lab (Kaspersky Lab), Ruslan Stojanov je uhapšen, potvrdila je danas ta firma pisanje lista Komersant.

Portparolka kompanije za internet bezbednost Marija Širokova potvrdila je da je Stojanov uhapšen u decembru, navodeći da ne zna detalje optužnice i da njegovo hapšenje „nema ništa s kompanijom Kasperski lab i njenim poslovima“.

Širokova je dodala da se istraga odnosi na vreme pre nego što je Stojanov počeo da radi za Kasperski, prenosi AP.

Prema poslovnom vebsajtu LinkedIn, jedan od prethodnih poslova Stojanova bio je u odeljenju za sajber-kriminal u Ministarstvu unutrašnjih poslova 2000-ih godina.

Prema pisanju Komersanta, Stojanov, šef odeljenja za istragu, uhapšen je zajedno sa visokim obaveštajnim zvaničnikom Ruske bezbednosne službe (FSB) Sergejem Mihailovim, a obojici preti optužba za izdaju.

Hapšenje je možda povezano s istragom jednog zvaničnika Centra FSB-a za informatičku bezbednost, prenosi TASS pisanje Komersanta.

Andrej Soldatov, koji je više od decenije proučavao internet i ruske bezbednosne službe, ocenio je da je hapšenje menadžera Kasperskog „bez presedana“ i da to uništava 20 godina građen sistem odnosa obaveštajnih agencija i kompanija kao što je ta.

„Obaveštajne agencije su ranije pitale Kasperski za savet, tako su građene neformalne veze. Romansa je očigledno završena“, rekao je Soldatov za AP.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay