Šabić kaznio upravu Beograda sa 180.000 dinara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izrekao je Gradskoj upravi Beograda drugu novčanu kaznu od 180.000 dinara jer nije dostavila grupi građana opštine Savski venac tražene informacije o investitoru objekata na Dedinju.

Tražene su informacije o tome “da li je investitor objekta na Dedinju, u Ulici Koste Racina podneo zahtev za ozakonjenje tog objekta odnosno da li je postupak za ozakonjenje pokrenut na bilo koji način i ukoliko jeste da li je okončan i kako”, navodi se u saopštenju kancelarije poverenika.

Grupa građana je u novembru prošle godine preko advokata podnela zahtev za pristup informacijama Gradskoj upravi, Sekretarijatu za poslove legalizacije objekata, zatraživši navedene informacije.

Uz ostalo, u zahtevu su naveli da je investitor drastično prekoračio kvadraturu, spratnost i druge parametre iz odobrenih lokacijskih uslova, što se vidi i iz akta Građevinske inspekcije opštine Savski venac.

Građani su naveli i da je navedeni objekat bio predviđen za rušenje, ali je investitor u međuvremenu ipak javno oglasio prodaju stanova. Naveo je i “da su isti uknjiženi, te da postoji sumnja da je na neki pravno sporan način došlo do ozakonjenja navedenog objekta” i da se prodaju “nelegalno izgrađeni stanovi”.

Gradska uprava nije odgovorila na zahtev, a ni nakon što su građani podneli žalbu povereniku nije dala nikakvo izjašnjenje povodom žalbe.

Poverenik je ustanovio da je pravo tražioca odnosno javnosti nesporno i doneo je rešenje kojim je naložio davanje traženih informacija.

Poverenik, ne samo povodom konkretnog slučaja, već generalno upozorava da je broj slučajeva u kojima je “ćutanje”, tačnije ignorisanje zahteva građana, novinara i drugih, abnormalno visok, budući da je reč o nedopuštenom, po zakonu kažnjivom odnosu.

Izvor: Beta

Foto: Beta