SAJBER NAPAD: Opasnost prošla, ostalo – upozorenje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropske kompanije i vlade uspele su da izbegnu drugi talas globalnog sajber napada, saopštava Evropol.

Ipak, 200.000 korisnika u 150 zemalja koji su proteklog vikenda bili žrtve hakera obavezuju države da više brinu o bezbednosti u virtuelnom svetu, saglasni su stručnjaci.

U Srbiji, nadležni kažu da država preduzima mere da zaštiti građane i institucije. U našoj zemlju su, za sada, dve firme policiji prijavile računare zaražene virusom.

Ljudi zaduženi za sajber bezbednost širom Evrope uradili su domaći zadatak, saopštava Evropol. Predsednik “Majkrosofta” ubuduće isto očekuje i od onih koji vode države.

“Za vlade sveta ovaj napad bi trebalo da bude poziv na buđenje. Potreban je drugačiji pristup, da se i u virtuelnom prostoru pridržavaju pravila koja važe za oružje u realnom svetu. Vlade bi trebalo da razmisle o šteti po civilno stanovništvo koja proističe iz gomilanja ranjivosti operativnog sistema”, kaže predsednik kompanije Majkrosoft Bred Smit.

Majkrosoft je, podseća, kreirao nadogradnju za novije verzije Vindousa i pre nego što je virus, početkom godine, procurio iz američke bezbednosne agencije.

Iz Trampove administracije američkog predsednika Donalda Trampa poručuju da počinioce pokušavaju da otkriju FBI i Agencija za nacionalnu bezbednost, iz koje je virus i procurio.

Masovni hakerski napad takozvanim ucenjivačkim softverom (ransomware) u petak je pogodio kompjuterske mreže firmi i javnih ustanova širom sveta.

BBC je preneo izjavu analitičara koji je rekao da su organizacije i firme u Britaniji do sada platile 38.000 dolara.

Agencija Europol kaže je da je ovaj napad bez presedana. “Korišćenje kibernetičkih napada sa zločinačkim ciljem sve je veća pretnja koja traži koordinirani i globalni odgovor EU i zemalja članica”, rekao je portparol EK Margaritis Šinas.

Kineski stručnjaci za kibernetičku bezbednost su saopštili da su stotine hiljada računara i gotovo 30.000 institucija, uključujući vladine agencije, pogođene u Kini globalnim sajber napadom.

Indonezijska vlada takođe je zatražila od kompanija da ažuriraju svoje sisteme nakon što su dve bolnice u Džakarti pogođene virusom.

Izvor: RTS, Seebiz

Foto: Pixabay