• English
X

Vesti dana

Sajber napad slučajno zaustavljen, preti još veći

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Sajber napad pomoću softvera rensomver (ransomware) na hiljade računara u stotinak zemalja, koliko god da je bio nezapamćen i zastrašujuć, nije ništa u odnosu na ono što bi tek moglo da se desi, posebno ako kompanije, organizacije i vlade ne sprovedu velike popravke, upozoravaju stručnjaci.

Napad kojim je u petak blokirano desetine hiljada računara širom sveta, širio bi se mnogo više i brže da ga slučajno nije zaustavio mladi istraživač sajber-bezbednosti aktiviranjem programa za gašenje “zloćudnog” (malware) softvera.

Stručnjaci kažu da bi taj napad trebalo da probudi sve upravne odbore korporacija i parlamente širom sveta.

Darijen Has, 28-godišnji inženjer koji je pomogao anonimnom 22-godišnjem Britancu, poznatom samo kao MalverTek (MalwareTech), izjavio je da je “i dalje zabrinut šta će biti narednih nekoliko dana”, jer ne bi bilo teško onima koji stoje iza napada da ponovo pokrenu program bez takozvanog “prekidača za isključenje” (kill switch), ili sa boljom verzijom.

Postoji mogućnosti i da imitatori koriste metod koji su ti napadači primenili, upozorio je Has. Korišćeni maliciozni softver koristio je ranjivost novijih verzija Majkrosoft Vindousa.

Povezane vesti

Izvor: Beta

Foto: Pixabay