Saradnik Nedeljnika tri meseca ilegalno radio u Samsungovoj fabrici

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Saradnik Nedeljnika, dugogodišnji novinar i diplomirani profesor književnosti, proveo tri meseca radeći, potpuno ilegalno u “Samsungovoj” fabrici u slovačkoj opštini Galanta.

Na taj put, za mizerne dnevnice, svakog meseca upućuje se na hiljade ljudi iz Srbije koji, preko različitih agencija, i uz znanje slovačke države, različitih firmi iz Slovačke i Srbije, kao i velikih stranih kompanija koje posluju u toj zemlji, rade bez ikakvog ugovora, kao “turisti”, u turama od po tri meseca. Radi se po 12 sati, za dnevnice dvostruko manje od zakonom propisanih u Slovačkoj. Bez plaćene pauze. Uz obavezno maltretiranje na poslu, ali i u “smeštaju”.

U novom broju Nedeljnika otkrivena je priča o nelegalnom radu u srcu Evropske unije, i to u veoma poznatim kompanijama. Ovo je afera na koju moraju da reaguju i Beograd, i Brisel, i Bratislava, piše Nedeljnik.

Samo u jednoj fabrici Samsung korporacije u opštini Galanta, radi više od 1.000 ljudi. A tu su i Jasplastik, FM Logistic, SHC, Fine DNS i desetine drugih u Slovačkoj. Devedeset odsto radnika u proizvodnji u tim fabrikama su građani Srbije!

Ovu priču možete pročitati u novom broju Nedeljnika koji je danas na kioscima.

 

Izvor: BIZLife/Nedeljnik

Foto: Beta/AP

Komentari 2

 1. jasna

  Da li su svi morali da odu i rade na taj način?
  Zna se kako se radi “turistički” na 3 meseca.
  Svi znaju, i naši i njihovi i to traje. A mi težimo
  Evropskoj uniji. Trebalo bi da se zapitamo šta
  nam fali ovde i da se izborimo za to, ako treba
  svi na ulice, ali da izdržimo proteste, a ne da
  se vratimo u tople stanove i ćutimo.

 2. Pingback: "Između beznađa i nekog posla, svaki posao je dovoljno dobar da se prihvati" - Bizlife.rs