Saša Janković: Neću da budem kalif umesto kalifa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: N1/Printscreen

Predsednik pokreta “Slobodni građani Srbije” Saša Janković izjavio je u Novom danu televizije N1 da ne želi da bude “kalif umesto kalifa”, iako je društvo u Srbiji naviklo da jedan čovek odlučuje o svemu.

Pokret “Slobodni građani Srbije” je pokret građanske levice, i to u smislu socijalne pravde koja srpskom društvu nedostaje, objašnjava Janković. “Naše društvo je postalo bolešnjikavo, a naše institucje su pretvorene u pepeo”, smatra on i poručuje da je cilj pokreta upravo ozdravljenje društva i obnova institucija.

Janković kaže i da pokret, za razliku od stranaka koje imaju jasnu disciplinu i hijerarhiju, omogućava objedinjavanje i sabornost u borbi protiv režima koji je, kako ocenjuje, pritisnuo Srbiju.

Gost Novog dana ističe i da pokret “Slobodni građani Srbije” nije pokret Saše Jankovića, kako se to navodi u medijima, već da je pokret okupio ljude srodnih ideja od kojih niko ne misli da je najpametniji i da sve zna. Cilj im je, kako kaže, ne samo da okupe etablirane političke ličnosti, već i mnoge ljude u Srbiji koji su nepravedno skrajnuti.

Nisam kalif umesto kalifa, iako smo navikli da jedan čovek odlučuje o svemu. Ja to nisam, ne želim da budem. U konsultaciji sa članovima i odborima ćemo donositi sve odluke (…) Ne prikupljam članstvo, ne ulagujem se nikome. Ako se nekome sviđa – sviđa, ako ne – ne. Čak i ako imam najbolje rešenje, ono mora da bude prodiskutovano sa Predsedništvom i članstvom”, objašnjava on.

Janković kaže da je u predsedničkoj kampanji “uzeo nepisani politički pravilnik za Srbiju”, pocepao ga, i radio sve suprotno.

Kada su me pitali kako ćeš odgovoriti na pitanje o NATO, rekli su: ‘Ni slučajno! Moraš da imaš stav, a ne da kažeš da će odluči narod’, kada su me pitali o Kosovo rekli su: ‘Ni slučajno!’, kada sam rekao da oni koji su glasali za mene neće imati veća prava od onih koji nisu, rekli su: ‘Nisi normalan’, ali pokazalo se da građanima to treba, da im neko ne obećava više od rekordera u obećanjima, da im ne treba neko ko sve zna, ko je najpametniji, ko je najbolji ekonomista”, objašnjava gost Novog dana.

Da ne budemo podeljeni kao u Top listi nadrealista

Dodaje i da je cilj pokreta da se prevaziđu podele u Srbiji, jer je dalje fragmentiranje, pa da svako “kao u Top listi nadrealista ima svoju stranku”, loše po Srbiju. Pokret je, kako kaže, postavio jasne principe za saradnju sa drugim strankama, a to su da dele iste ideološke i vrednosne pricnipe, i da direktno ili posredno ne sarađuju sa SNS-om niti njenim “politički satelitima”.

Podseća da je dosad sarađivao DS-om, Novom strankom i Socijaldemokratskom strankom, ali i Lokalnim frontom iz Kraljeva, Savezom slobodnih stanara iz Niša, Mađarskim pokretom i Hrvatskim građanskim savezom iz Vojvodine, Građanskim pokretom iz Novog Pazara… Najavljuje da će se ove nedelje sastati sa predsednikom DS-a Draganom Šutanovcem, predsednikom Nove Zoranom Živkovićem, kao i da su on i ostali članovi Predsedništva pokreta u stalnom kontaktu sa opozicionim liderima.

Kaže da je otvoren i za saradnju sa Vukom Jeremićem koji se u kampanji pokazao kao pravi opozicionar. “Ranije nije, pa sam bio rezervisan. Nije se oglašavao ranije, i nisam znao ko je Vuk, imao sam iskustva tokom njegovog ministarskog mandata, ne baš dobra u onome što sam radio kao zaštitnik. Ali tokom kampanje je pokazo jasnu opozicionu opredeljenost”, navodi Janković.

Ne treba nam EU koja ne poštuje evropske vrednosti

Janković se osvrnuo i na nedavni put u Brisel tokom kojeg je, kako je tada rekao, želeo da pokaže zvaničnicima EU da aktuelna vlast u Srbiji ima alternativu. On kaže da je u Brisel otišao kao građanin Srbije, koji tada nije bio ni na jednoj funkciji, i da je bio primljen u kabinetu predsednika Evropskog parlamenta i da je razgovarao sa šefovima poslaničkih grupa.

“Znaju šta se dešava (u Srbiji), samo vide situaciju u kojoj ako neko ko se ponaša kao razmaženo dete ne dobije svoj slatkiš, vide da će da naparvi haos”, tvrdi Janković i dodaje da Vučić stalno preti konfliktima – da u novinama izgleda kao da samo što nismo zaratili sa Hrvatskom, Kosovom ili BiH – i da u Briselu ocenjuju da ne postoji niko dovoljno snažan u Srbiji da to zaustavi, jer su u svim institucijama Vučićevi ljudi.

Janković kaže da kada dođu komesar Johanes Han i visoka predstavnica Federika Mogerini i govore o neverovatnom napretku Srbije, dok nemamo ni “p” od političkih prava iz vremena stare Jugoslavije, i ni “s” od socijalne pravde tog doba, taj napredak za građane i građanke Srbije predstavlja jednu vrstu poniženja.

Izvor: BIZLife/N1

Foto: N1/Printscreen