Spoljnopolitički odbor EP: Rešiti slučaj „Savamala“

Evropsski_parlament.jpg
PinterestFacebookTwitterShare

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je predlog rezolucije o Srbiji u kojoj se ponovo ističe da su jačanje vladavine prava i sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom ključ za napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i pozivaju vlasti u Beogradu da brzo nađu rešenje za slučaj Savamala.

Poslanici ovog odbora EP su sa 55 glasova „za“ i dva „protiv“ usvojili predlog rezolucije o kojoj će se naknadno izjasniti parlament EU na plenarnom zasedanju.

U dokumentu se ocenjuje da je Srbija načinila važan napredak na putu ka članstvu u EU, o čemu svedoči i otvaranje poglavlja u pregovorima, ali se podvlači nužnost daljih reformi naročito u vladavini zakona i podstiče Srbija da gradi dobre odnose u regionu gde ponovo izbijaju nacionalističke napetosti.

Takođe se ističe da je „Srbija preduzela važne korake za normalizaciju odnosa s Kosovom“, da napreduje u stvaranju delotvorne tržišne privrede i da je u zemlji „poboljšana ukupna ekonomska situacija“.

U amandmanima je najviše insistirano na vladavini zakona, poštovanju prava manjina i „ranjivih grupa“, kao i slobodi medija.

U dokumentu se izražava „zabrinutost zbog pomanjkanja napretka u borbi protiv korupcije“, odaje se priznanje vlastima Srbije za suzbijanje organizovanog kriminala i traži da se „za sporne događaje u beogradskoj četvrti Savamala brzo nađe rešenje“.

U nekoliko amandmana je „izražena zabrinutost zbog toga što vlasti nisu privele pravdi organizatore nezakonitog rušenja imovine“ u Savamali.

Izvor: N1