• English
X

Vesti dana

“Spremna sam za razgovore sa radnicima Fijata u svako doba”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Vlada Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je spremna u svako doba dana i noći da ragovara sa radnicima kragujevačke fabrike Fijat krajsler automobili (FCA) koji su u štrajku, ali da ne može da odgovori na zahteve da minimalna zarada bude 45.000 dinara i da za vreme štrajka oni primaju 20.000 dinara.

Ona je novinarima u Vladi Srbije rekla da to ne bi bilo fer prema ostalim radnicima u Srbiji.

Brnabić je navela da je sa Štrajkačkim odborom FCA razgovarala kad god su oni želeli, pa čak i do jedan sat posle ponoći, i napomenula da su oni posle tih razgovora ujutro izlazili sa saopštenjem da se sa radnicima razgovara putem medija.

“Zbog toga ne mogu drugačije da protumačim tu situaciju nego da su radnici izmanipulisani”, kazala je premijerka.

Povezane vesti

Dodala je da Vlada Srbije želi da odgovori na zahteve radnika fabrike automobila čiji je većinski vlasnik italijanski Fijat, a Vlada ima udeo od 33 odsto.

“Hoćemo da razgovaramo sa radnicima i da odgovorimo na njihove zahteve, jedino ne možemo da garantujemo koliko će biti procentualno povećanje plate”, rekla je premijerka.

Ona je istakla da je Vlada Srbije ganant pregovora na najvišem nivou kad se postigne dogovor.

“Tu smo za radnike, ne zanima me kakvu komunikaciju imamo sa štrajkačkim odborima”, kazala je Brnabić i dodala da radnici treba da veruju Vladi koja će “zaleći za radnike”.

Kao prmer je navela smederevsku železaru u koju, kako je rekla, niko nije verovao osim Vlade koja se založila za radnike te kompanije, kao što se sada zalaže za radnike FCA.

Upitana zašto nije otišla da ragovara sa radnicima FCA koji štrajkuju od 27. juna, ona je rekla da su je obavestili da ne može da uđe u pogon ali da je sigurna da bi Fijat uspeo da predstavnicima Vlade obezbedi ulazak u pogone, a da joj je potom rečeno da su radnici besni i da može doći do ekscesa.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Vlada Srbije