Srbija – evropski rekorder po “stopi prenatrpanosti”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Iako veliki broj građana Srbije živi u vlastitoj kući ili stanu, njihov dom se u većini ne odlikuju naročitim komforom.

Evropski smo rekorderi po takozvanoj „stopi prenatrpanosti”, što je pokazatelj da više generacija živi pod jednim krovom, piše Politika.

„Stopa prenatrpanosti” u Srbiji na ukupnoj populaciji iznosi 53,4 odsto, a kad se isključe jednočlana domaćinstva dostiže 55,6 procenata. Evropski prosek je 16,7, odnosno 17,8 procenata. Uz to i kvalitet stanova je izuzetno nizak 23,4 odsto građana izjavilo je da im krov prokišnjava, a žalili su se i na vlagu.

Uz rast od oko pet odsto u prethodne dve godine, investicije u Srbiji u 2016. dostigle su oko 17,7 procenata bruto domaćeg proizvoda, što je nedovoljno. Za postizanje dugoročnog održivog privrednog rasta, zaposlenosti i standarda neophodno je da godišnja vrednost investicija dostigne 25 odsto BDP-a. To se može postići samo s jakim građevinarstvom kad četvrtina investicija potiče od stanogradnje, stav je Ivana Nikolića, urednika „Makroekonomskih analiza i trendova” (MAT) Ekonomskog instituta.

Predstavljajući svoje istraživanje u novom broju biltena ukazao je da je od 2013. „puno toga promenjeno nabolje, ali stanogradnja u Srbiji još ne daje doprinos privrednom rastu”, kao što je to slučaj u uporedivim zemljama. Smatra da su niske prosečne zarade razlog nedovoljne stambene izgradnje u Srbiji.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

Komentari 1

 1. jasna

  Naravno da su niske prosečne zarade problem, em su umanjene za 10% već treću godinu,
  em se u privredi, tj. kod stranih investitora radi za minimalac. Ali čuveni vodja ne misli
  tako, standard stanovništva je njemu na poslednjem mestu. Bitnije su propale fabrike,
  javna preduzeća, migovi i razna rasipanja narodnih para. Od čega mladi ljudi da ulaze
  u kredite za stanove, kada su plate niske, a kamate visoke. Sve je ovde obrnuto,
  nenormalno, nelogično…ali vrlo napredno.