Srbija među vodećim izvoznicima sopstvene budućnosti

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija je od 2001. godine izgubila pola miliona ljudi, a glavni razlozi su niska stopa nataliteta, ali i migracije, rečeno je na konferenciji “Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije”, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Srbija je 6. država u Evropi po starosti, a godišnje iz zemlje ode 30 hiljada ljudi. Demografski problem je problem svih problema, jer svi drugi proističu iz toga, ukazao je predsednik SANU Vladimir Kostić.

“Ako hoćemo da ovo i u budućem milenijumu bude planeta homo sapiensa i da na njoj bude i naših građana prve upornije korake moramo da preduzmemo sada. Ne smemo dozvoliti da priča o Srbije bude priča o Atlantidi”, opomenuo je prvi čovek SANU.

“Ako sada Srbija ne uradi ništa za nekoliko godina ćemo se čuditi šta nas je snašlo. Bićemo zemlja dostojanstvenih i mrzovoljnih penzionera, koji će se čuditi što oko njih nema mladih, što nema pesme po Srbiji i što nema ko da plaća penzije”, predviđa Kostić.

Kada je o migracijama reč, predsenik SANU kaže da je udeo visokoobrazovanih koji odlaze 11 puta veći u odnosu na sedamdesete godine prošlog veka. “Srbija izvozi sopstvenu budućnost”, kostatuje Kostić.

SANU je prošle nedelje formirao odbor za naučnu i umetničku dijasporu s ciljem da se prekine tendencija da ljudi koji odlaze iz Srbije za sobom “spale mostove”.

Kako stimulisati roditeljstvo?

Zbog negativnih demografskih trendova Vlada Srbije će ove godine inovirati postojeću Nacionalnu strategiju za podsticaj rađanja koja će, osim problema nataliteta, obuhvatiti i migracije i aktivno starenje.

“Rokovi su da se 5.000 zaposlenih testira što pre, a koji su u raznim privrednim subjektima, da se testiraju i poslodavci da se traže modeli za stimulaciju od poslodavaca, zaposlenih da neguju roditeljstvo, a ne obrnuto. Rokovi su da 2018. godina bude godina normativne delatnosti, davanje naših predloga za izmene određenih zakona”, rekla je Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Čak i da država osmisli najbolje demografske mere, prve efekte Srbija će osetiti tek za deceniju ili dve ukazuje predsednik SANU.

“Potrebna je istajnost, jer je to spor i užasno odgovoran posao”, upozorava Kostić i podseća da su slične aktivnosti država pokretala i ranije, ali su one “tonule u pesak” i gubile se i što se tiče intenziteta i što se tiče zabrinutosti.

Izvor: N1, Agencije