Štrajk upozorenja u RTS-u

PinterestFacebookTwitterShare

Sindikat RTS “Nezavisnost” doneo je odluku o stupanju u štajk upozorenja, 17. maja u 13 časova i trajaće jedan sat “prekidom rada i okupljanjem zaposlenih u krugu poslovnog prostora poslodavca, Aberdareva 1 – parking prostor”.

U saopštenju Sindikat zahteva “vraćanje 10 odsto nezakonito otetih zarada u Javnoj medijskoj ustanovi RTS, potpisivanje sporazuma o dinamici isplate ovih 10 odsto iz prethodnog perioda i povećanje zarada kroz izmenu Kolektivnog ugovora kod poslodavca”. Sindikat pod tim podrazumeva povećanje cene rada, povećanje toplog obroka, povećanje regresa i korekciju koeficijenata za pojedina zanimanja.

Zahteva se i učešće sindikata u izradi nove Sistematizacije i organizacije RTS, kao i prijem u stalnih radni odnos svih honorarnih saradnika. Prema saopštenju, zaposleni Radio Beograda pridružiće se zaposlenima u Aberdarevoj 1, dok će zaposleni u dopisništvima RTS štrajk upozorenja započeti prekidom rada u 12 časova, okupljanjem u svojim prostorijama.

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević ocenio je da Odluka Sindikata RTS “Nezavisnost” o stupanju u štrajk upozorenja “nije doneta u skladu sa odredbama Zakona o štrajku”, ali da je poslodavac spreman da odgovori na postavljene zahteve.

Bujošević u saopštenju podseća da je delatnost Javnog medijskog servisa RTS delatnost od javnog interesa, zbog čega je Sindikat bio u obavezi da Odluku o stupanju u štrajk donese u skladu sa članom 12. Zakona o štrajku.

“Svesni ste da oganizatori štrajka i učesnici u štrajku koji nije organizovan u skladu sa Zakonom ne uživaju zaštitu u smislu člana 14. stav 1. Zakona o štrajku”, ukazuje Bujošević.

On, međutim, ističe da je, “i pored nezakonite najave stupanja u štrajk upozorenja, poslodavac spreman” da odgovori na zahteve koje je Sindikat RTS “Nezavisnost” naveo u Odluci.

Povodom zahteva za vraćanje 10 odsto “otetih” od zarada zaposlenih u RTS-u, Bujošević konstatuje da je on nezakonit i da su zarade umanjene poštovanjem odredbi Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.

Izvor: RTS, Agencije