Svet u opasnosti od globalne digitalne sabotaže

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Svet bi uskoro mogao doživeti “ozbiljnu digitalnu sabotažu” koja bi prouzrokovala haos i nered sa katastrofalnim posledicama, upozorava direktor holandske tajne službe Rob Bertole.

Sabotaža životno važne infrastrukture je “stvar zbog koje možda nećete moći zaspati”, rekao je Bertole pred stotinama stručnjaka i službenih predstavnika okupljenih na konferenciji o informatičkoj bezbednosti u Den Hagu.

Ovo upozorenje dolazi pošto je od petka u neviđenom informatičkom napadu pogođeno više od 200.000 korisnika u najmanje 150 zemalja sveta.

Pretnja sajber napada “nije nestvarna, ona je tu, oko nas”, rekao je Bertole na dvodnevnom forumu koji je organizovala holandska vlada. “Mislim da smo možda mnogo bliže ozbiljnom činu digitalne sabotaže nego što se misli”, istakao je on.

Bertole je podsetio da je 2012. najveća saudijska naftna kompanija bila na meti kratkog napada te da je tri godine posle hakovana ukrajinska firma za distribuciju električne energije, zbog čega nekoliko sati nije bilo struje.

Infrastruktura širom sveta je međusobno povezana, što ima velikih prednosti, ali i “nedostataka”.

“Zamislite šta bi se dogodilo da se na dan-dva ili na nedelju dana sabotira čitav bankarski sistem. Ili da se dogodi kvar u našoj saobraćajnoj mreži. Ili da se izvede informatički napad na kontrolore leta dok daju upute avionima. Posledice bi bile katastrofalne”, dodao je Bertole.

Zemlje se moraju pripremiti za buduće pretnje na digitalnom polju, a vlade i privatni sektor moraju sarađivati, budući da su tu “naša društva najosetljivija”, rekao je on.

Stručnjaci za informatičku bezbednost koji upozoravaju da su mogući novi napadi, misle da su možda otkrili vezu između Severne Koreje i informatičkog napada svetskih razmera, za koji još niko nije preuzeo odgovornost.

Izvor: Seebiz

Foto: Pixabay