Tramp smenio direktora FBI

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP Carolyn Kaster.

Američki predsednik Donald Tramp smenio je u utorak uveče direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija (James Comey), koji je bio zadužen za istragu o mogućim vezama između Trampovog predizbornog tima i Rusije.

“FBI je jedna od najcenjenijih institucija u našoj zemlji, ali će je danas obeležiti odlazak jednog člana”, rekao je Tramp i dodao da odmah počinje “potraga” za novim direktorom.

Tramp je u pismu upućenom Komiju naveo da se njegova dužnost na čelu FBI-a završava i da odluka odmah stupa na snagu, navela je Bela kuća.

Komi je bio zadužen za istragu o eventualnom ruskom mešanju u izborni tok i hakerskom napadu izbornog štaba demokratske kandidatkinje Hilari Klinton za vreme kampanje za predsedničke izbore.

Usred predizborne kampanje Komi je sproveo istragu i o privatnom serveru koji je Hilari Klinton koristila dok je bila na čelu Stejt departmenta.

Komija (56), koji je bio i zamenik ministra pravde, imenovao je bivši predsednik Barak Obama.

Komi na televiziji saznao da je smenjen 

Džejms Komi je saznao da je smenjen s funkcije direktora Federalnog istražnog biroa dok se obraćao grupi agenata FBI u Los Anđelesu, a na televiziji se pojavila udarna vest o njegovoj smeni.

Ovu informaciju koja se pojavila u svetskim medijima za AP je potvrdio neimenovani zvaničnik policijskih snaga, koji je prisustvovao jučerašnjem sastanku u Los Anđelesu.

Prema njegovim rečima, kada se na televiziji pojavila vest, Komi se prvo nasmejao sebi u bradu. Nastavio je da razgovara sa agentima, a potom je otišao u drugu sobu.

Komi se zatim avionom vratio u Vašington.

“Njujork tajms” piše da je Komi prvo pomislio da se radi o šali, ali je potom primio i zvanično obaveštenje predsednika o otkazu. “Politiko” prenosi izjavu neimenovanog zvaničnika Bele kuće koji je potvrdio da su svi bili iznenađeni smenom Komija.

Izvor: Beta, Blic

Foto: Beta/AP Carolyn Kaster.