Tramp ublažio retoriku po pitanju imigracije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Jim Li Scalzo Pool Image via AP

U sinoćnjem govoru pred Kongresom predsednik SAD Donald Tramp uvelike je ublažio brojna svoja ranija stajališta u vezi sa reformom američkog sistem imigracije, ocenjuju strane agencije.

Tramp je u obraćanju naciji naglasio da želi da se fokusira na rešavanje problema – jačanjem američke privrede putem velike poreske reforme, ulaganjem milijardu dolara u infrastrukturne projekte i reformom takozvanog Obamacarea, sistema zdravstvene zaštite koji je uveo njegov prethodnik Barak Obama.

Nakon prvog meseca na čelu SAD-a obeleženog sukobom oko privremene zabrane ulaska državljanima sedam zemalja s muslimanskom većinom, Tramp je u svom govoru pozvao na prevladavanje tog haotičnog perioda koji je kod mnogi izazvao sumnje u njegove sposobnosti da uspešno vodi zemlju, prenosi agencija Rojters.

Pozvao je na nacionalno jedinstvo, uopšteno je govorio umereno i izbegao je napade na političke protivnike i medije.

Tramp je rekao da je širok plan imigracione reforme moguć ako su i demokrati i republikanci spremni na kompromis. Naglasio je da bi sistem trebao biti temeljen na sposobnostima i postignućima, a ne na dolasku nekvalifikovanih imigranata. Rekao je da bi ta reforma treba povećati plate Amerikanaca i pomoći brojnim porodicama da uđu u srednju klasu.

Tramp je u svom govoru pozvao Amerikance da se ujedine iza njegove politike, kako bi se ispisalo “novo poglavlje američke veličine”.

Izvor: BIZLife, Rojters

Foto: Beta/Jim Li Scalzo Pool Image via AP