TRENUTAK ISTORIJE: Predato pismo o Bregzitu

BrexitEU
PinterestFacebookTwitterShare

Foto: tv newsroom

Stalni predstavnik Velike Britanije u Evropskoj uniji Tim Barou uručio je predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku pismo u kojem obaveštava Brisel o nameri Britanije da napusti EU.

Istorijski dan i za Britaniju i za Evropsku uniju. Jedna od najmoćnijih članica izlazi iz Unije posle 44 godine članstva, što je rezultat referenduma u junu prošle godine kada je većina građana Velike Britanije odlučila da zemlja izađe iz bloka.

Stalni predstavnik Tim Barou je lično predao pismo premijerke Tereze Mej na šest strana predsedniku Evropskog saveta u Briselu, čime je i zvanično pokrenut član 50 Lisabonskog ugovora, i početak dvogodišnjeg procesa pregovora do izlaska Britanije iz EU, što bi trebalo da bude gotovo do 2019. godine.

U isto vreme kada je predato pismo, Mejova je obavestila poslanike Britanskog parlamenta da je pokrenut član 50 i da Britanija napušta Evropsku uniju.

„Danas na snagu stupa demokratska odluka naroda Ujedinjenog Kraljevstva da izađe iz Evropske unije“, rekla je Mej, prenosi AP.

„Ovo je istorijski trenutak u kojem nema povratka nazad“, navela je Mejova i pozvala Britance da ostanu jedinstveni kako bi se osigurali najbolji mogući dogovor za svoju zemlju.

Britanija će, kako je dodala, ostati posvećen partner Evrope.
TuskBrexit

Predstavljajući pismo, predsednik Saveta Evrope Donald Tusk izjavio je na konferenciji ya novinare da nema razloga da se pretvaramo da je ovo srećan dan.

Izvor: RTS, Agencije

Foto: tv newsroom