Turska: 51,4 odsto građana glasalo za ustavne promene

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

U Turskoj je 51,4 odsto građana glasalo za ustavne promene o uvođenju predsedničkog sistema u zemlji, javila je turska državna agencija Anadolija posle prebrojanih 97 odsto glasova.

Kako prenosi AP, 48,6 odsto je bilo protiv izmene Ustava.

Opozicija je negodovala posle odluke Vrhovnog izbornog odbora da prizna kao važeće glasaćke listiće koje nemaju službeni pečat biračkog mesta, javila je agencija AFP.

Odbor je naveo da je tokom jučerašnjeg dana dobio žalbe birača da su listići na pojednim biralištima bez pečata tog mesta ali je odlučio da ih prizna “ukoliko ne postoje dokazi da su naknadno doneti”.

Opozicija je odmah reagovala, pozivajući odbor da ponovo razmotri svoju odluku kako bi se garantovalo da je glasanje održano u skladu sa zakonom. Opozicija je dodala da sumnja u manipulaciju.

U Turskoj je juče održan referendum o uvođenju predsedničkog sistema vlasti, koji bi zamenio parlamentarni, čime bi predsednik Redžep Tajip Erdogan dobio šira ovlašćenja uz teoretsku mogućnost da ostane na vlasti do 2029. godine.

Predsednik Erdogan već je zahvalio svojim pristalicama na podršci, a nazvao je i svoje političke saveznike kako bi im čestitao na pobedi i zahvalio, rekli su turski zvaničnici. Erdogan je rekao da je “zahvalan građanima koji su izrazili svoje mišljenje”.

Erdoganove pristalice već su sinoć počele da slave na ulicama Istanbula uz vatromet.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP