Umrli Sem Šepard i Žana Moro

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Za samo nekoliko dana svet su napustili dvoje slavnih glumaca, u Parizu je umrla Žana Moro, a u Kentakiju Sem Šepard.

Slavna francuska glumica Žana Moro, koja je slavu stekla ulogom u filmu Žil i Džim Fransoa Trifoa i igrala u nekim od najpoznatijih ostvarenja 20. veka, preminula je u 90. godini, saopštio je njen agent.

Glumica, koja je osvojila publiku svojim hrapavim glasom i jedinstvenom lepotom, pronađena je mrtva u svom domu u Parizu, rečeno je AFP u policiji.

Moro je glumila u više od 130 filmova i radila sa poznatim režiserima kao što su Fransoa Trifo, Orson Vels i Vim Venders.

Bila je dobitnica više nagrada na Kanskom filmskom festivalu, počasnog Oskara i nagrade Cezar.

Pre samo nekoliko dana, na drugoj strani Atlantskog okeana, u svom domu u Kentakiju preminuo je američki dramski pisac, scenarista, glumac i režiser Sem Šepard, u 74. godini.

Šepard je dobitnik Pulicerove nagrade za dramu “Sahranjeno dete”, a bio je i nominovan za Oskara u konkurenciji sporedne muške uloge za film “Put u svemir” (engleski The Right Stuff).

Sem Separd (Foto: Screenshot)

Sem Separd (Foto: Screenshot)

Mlađa publika ga poznaje iz popularnih ostvarenja kao što su “Dosije pelikan” sa Džulijom Roberts ili ratni hit “Pad crnog jastreba” reditelja Ridlija Skota.

Proslavljeni avangardni umetnik preminuo je u četvrtak, u 74. godini.

Predstavnik porodice Sema Šeparda naveo je da su smrt izazvale komplikacije amiotrofične lateralne skleroze (ALS, poznata i kao Lu-Gerigova bolest) od koje je glumac bolovao.

Izvor: Agencije

Foto: Pixabay