VIDEO: Dobrovoljci spašavaju 400 nasukanih kitova na Novom Zelandu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Dobrovoljci na Novom Zelandu bore se sa vremenom u pokušaju da spasu što više jedinki od 400 pilot kitova koliko ih se nasukalo na Južnom ostrvu, javlja danas BBC.

Pilot kitovi su se, u jednom od najgorih slučajeva te vrste, nasukali sinoć na Fervel spitu (Farewell Spit) i već ih je oko 300 uginulo.

O preživelima brine nekoliko stotina lokalnih stanovnika, veterinara i zvaničnika za zaštitu životne sredine. Oni su formirali lanac i pokušavaju da nasukane životinje vrate u vodu.

Neke od životinja pokušale su da se vrate nazad na obalu, pa ih lanac ljudi goni ka dubini, rekla je dobrovoljac Ana Vajls.

“Uspeli smo dosta njih da vratimo u vodu koja je puna mrtvih kitova. Veoma je tužno, toliko peraja u vazduhu, a niko ne diše”, kaže Vajlsova.

Naučnici još ne znaju koji je tačan razlog nasukavanja kitova, ali se to ponekad dešava kada je životinja stara ili bolesna, povredjena ili kada napravi grešku u navigaciji, posebno duž plaža sa blagim padom.

Dešava se i da kada se nasuče jedan kit, on pozove druge kitove iz svog jata u pomoć, a oni zatim ostanu zarobljeni osekom.

Uprava za zaštitu žvotne sredine saopštila je da je primila obaveštenje o nasukanim kitovima kasno sinoć, ali da je zbog mraka bilo previše opasno odmah otpočinjati akciju spašavanja, pa su timovi krenuli tek ujutru, prenosi Nju Ziland herald (New Zealand Herald).

Regionalni menadžer uprave Andrju Lamejson rekao je da je sa 416 jedinki, ovo jedno od najećih grupnih nasukavanja zabeleženo na Novom Zelandu.

Ova zemlja ima jednu od najviših stopa nasukavanja na svetu, pa svake godine na plažama Novog zelanda završi oko 300 delfina i kitova.

Mnoga nasukavanja dešavaju se upravo na Fervel spitu, a stručnjaci smatraju da je razlog plitka voda koja zbunjuje morske sisare i ograničava njihovu sposobnost navigacije.

Jedan od spasilaca Deni Glover, rekao je BBC-ju da je ovo mesto “zamka za kitove”, zbog neobične pojave da plima prodre i do pet kilometara u obalu, ali sa dubinom od samo tri metra.

U februaru 2015. godine na istoj lokaciji se nasukalo 200 kitova, od kojih je polovina uginula.

Izvor: Beta

Foto: YouTube screenshot