VIVALDI FORUM: Kuda ide srpsko društvo?

PinterestFacebookTwitterShare

Ovogodišnji prolećni Vivaldi forum Mokrogorske škole menadžmenta počeo je zanimljivim panelom “Kuda ide srpsko društvo?”, a učesnici panela bili su jedan filozof, sociolog i ekonomista.

Starimo i zatupljujemo

Filozof Miša Đurković identifikovao je nekoliko devijantnih pravaca u kom se kreće Srbija danas.

Prema njegovim rečima, Srbija ide putem starenja. Demografski gledano sa prosekom od oko 43 godine, mi čak i ne znamo koliko ljudi gubimo godišnje.

Drugo, kad se pita kuda ide Srbija, Đurković odgovara: “ide u Beograd i Novi Sad!” Danas se 60 posto BDP proizvodi u tih 100 kilometara, između Beograda i Novog Sada, što znači da ostatak Srbije proizvodi preostalih 40 posto, objasnio je on.

Interesantan, do sada neprisutan fenomen koji je primetio Đurković, jeste da se Srbija sve više goji i polako se približava evropskom proseku.

Četvrti, ali ne i najmanje važan, put Srbije kojim ide jeste – zatupljivanje, smatra Đurković. “Uočljivo je sistematsko opadanje kvaliteta obrazovanja, pre svega visokog, i pitanje da li će Srbija za 10 godina proizvoditi bilo kakvu vrstu elite. Svaka nova generacija koja upiše fakultet je sve gora i sve manje zna”, naglasio je Đurković.

Čarapare i Jura

Ekonomski put Srbije komentarisao je predsednik kompanije Metalac Dragoljub Vukadinović, naglasivši da se “Srbija hvali nečim čega nema”. Za prošlu godinu se tvrdi da smo lideri u regionu po rastu, a to nije tačno. Od nas su veći rast zabeležile Crna Gora, BiH, Makedonija, Bugarska, Hrvatska…

On se posebno osvrnuo na subvencije koje država daje stranim investitorima, tvrdeći da to nije dobar model. Izuzev Železare i sličnih investicija, sve ostalo su “čarapare, tekstilci, Jura”…dobiju 10.000 po radniku, hale i jednog dana se pokupe.

“Moraju se stimulisati domaći investitori, da budu ravnopravni sa stranim, kao i da se poeća udeo industrije, jer samo tako može rasti BDP”, naglasio je Vukadinović.

Bolan pad

Sociolog Jovo Bakić izneo je “najdublju” prognozu kojim putem ide srpsko društvo. “Ovo je jedno survavanje u jednu duboku provaliju, u koju se dugo pada, a taj pad je bolan.”

U Srbiji, smatra on, vlada jedan dubinski autoritarni sistem koji stvara autoritrne podanike. Nacija podrazumeva slobodnog građanina, a ako imate podanike, onda nemate naciju, već jednu bezobličnu masu koju vođa gazi, zaključo je Bakić.

U okviru prvog dana Vivaldi foruma, koji je uvodnim obraćanjem otvorio švedski ambasador Jan Lundin, svečano je potpisan i protokol o saradnji između Mokrogorske škole menadžmenta i Tršćanske škole menadžmenta.

Moto ovogodišnjeg foruma je “Budimo promene”. Skup traje do četvrtka, a planiran je veliki broj panela i diskusija koje se, pre svega, odnose na ekonomske, ali i političke i društvene probleme u Srbiji.

Izvor: BIZLife

Piše: A.Mijailović