Vlada odobrila zapošljavanje 2.010 medicinskih radnika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vlada Srbije odobrila je zapošljavanje 2.010 medicinskih radnika.

Novim “Kadrovskim planom”, koji je usvojilo Ministarstvo zdravlja, a Vlada odobrila, predloženo je zapošljavanje 631 doktora medicine, 30 farmaceuta-biohemičara i 1.349 medicinskih sestara i tehničara raznih profila, javlja RTS.

Ukupno 21 zdravstvena ustanova u Srbiji, i klinički centri i opšte bolnice i domovi zdravlja, dobiće nove zaposlene. Najviše novog kadra odobreno je za Klinički sentar Srbije gde se i leči najveći broj pacijenata – 380 zaposlenih. Kliničkom centru Vojvodine odobreno je 229 radnih mesta a u Kragujevcu 219.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za RTS da konkursi moraju da se objave do 15. maja. Naveo je da je potrebno da se formiraju komisije i da se napravi nova sistematizacija.

Kada je reč o kriterijumima po kojima je određivan broj radnih mesta, ministar je naveo da ih ima više. U domovima zdravlja broj je određivan prema broju stanovnika a u bolnicama i kliničkim centrima po broju postelja a kriterijum je bila i oprema.

Vodilo se računa i o tome gde rade specijalisti koji imaju više od 55-56 godina starosti.

“Hoćemo novu generaciju mladih lekara”, poručio je Lončar i dodao da misli na one koji su volontirali i koji imaju visoke proseke. Kako je rekao, “vreme je da oni preuzmu ono što im pripada”.

Lončar je podsetio i da je u martu odobreno 637 specijalizacija.

Rekao je i da je ponosan jer Srbija pomaže zemljama u regionu i na to što naši stručnjaci odlaze tamo i operišu.

“To je znak da smo vodili dobru politiku”, naveo je Lončar.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay