VLAST IZABRALA: On je budući Zaštitnik građana

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube_Insajder

Gotovo je izvesno da će sadašnji predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić, koga je predložila vladajuća koalicija okupljena oko SNS, biti izabran za novog ombudmsana.

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo uputio je parlamentu predlog da Zoran Pašalić bude izabran za zaštitnika građana po hitnom postupku.

Parlament će predloge o zaštitniku građana, članovima Odbora Agencije za borbu protiv korupucije i Fiskalnog saveta razmatrati u sredu.

Kako piše Blic, budući zaštitnik građana javnosti je poznat po istorijskoj presudi protiv troje visokih državnih funkcionera jer su pili šampanjac na fudbalskom stadionu, a protivnici njegovog izbora kao argument ističu njegovo trinaestogodišnje studiranje i nizak prosek na fakultetu.

Pašalić je 2009. godine dospeo u žižu interesovanja kada je sudio tadašnjem predsedniku Borisu Tadiću, ministarki omladine i sporta Snežani Samardžić Marković i predsedniku Skupštine grada Beograda Aleksandru Antiću zbog kršenja zakonske zabrane konzumiranje alkohola na sportskim stadionima.

Ipak, predstavnici koalicije SNS-SPS-PS nisu pomenuli neke delove iz njegove biografije, koji se lako mogu naći na sajtu Visokog saveta sudstva. Naime, Pašalić je studirao pravo u Beogradu čak 13 godina, a prosečna ocena iznosila je svega 6,73.

Pašalić ocene i dužinu studiranja pravda time što je kao student radio. Inače, počeo je da radi 1991. godine u jednoj advokatskoj kancelariji, a bio je angažovan i kao savetnik u malim i inostranim preduzećima.

Posao sudije za prekršaje obavlja od 2003. godine. Radio je kao sudija Gradskog sudije za prekršaje, zatim starešina Gradskog sudije, a trenutno je na poziciji Predsednika Prekršajnog apelacionog suda.

Opozicija zamera što izabranog kandidata ne podržavaju nevladine organizacije i negoduju što je izglasan čovek koji nije radio u kancelariji ombudsmana.

Izvor: Blic, N1

Foto: YouTube_Insajder

Komentari 3

  1. leona

    Pravi čovek na pravom mestu. Za tri meseca će rasturiti ustanovu zaštitnika prava gradjana.
    Čak bez zle namere – čovek prosto ne zna taj posao.

  2. miro pavlov

    mislim da je izbor zorana prava stvar…

  3. Pingback: POTVRĐENO: Pašalić novi ombudsman - Bizlife.rs