Za “čuvare kutija” 266 miliona dinara

PinterestFacebookTwitterShare

Izbore za predsednika Srbije, koji se održavaju 2. aprila, kontrolisaće oko 150.000 “čuvara kutija”, a trošak za njihove dnevnice, koje se pokrivaju iz državnog budžeta, iznosiće oko 266 miliona dinara.

RIK je doneo odluku da se glasa na ukupno 8.343 mesta, od čega je 8.253 u užoj Srbiji, ne računajući KiM. Odlučeno je i da će na svakom biračkom mestu stalni sastav biračkog odbora činiti tri člana i tri zamenika, što je ukupno oko 50.000 članova.

Pored njih, u prošireni sastav biračkih odbora ulaze predstavnici predsedničkih kandidata, a svako od njih ima pravo na po dva predstavnika. Ipak, neće svi kandidati imati predstavnike na svim biračkim mestima, tako da će biti ukupno oko 100.000 predstavnika kandidata u proširenom sastavu.

Prema odluci RIK, svi članovi biračkih odbora u stalnom i u proširenom sastavu imaju pravo na naknadu od 1.500 dinara, a predsednici i zamenici predsednika za taj dan dobijaju po 2.500 dinara.

Pravo na naknadu imaće i posmatrači na oko 50 biračkih mesta na kojima će se glasati u inostranstvu, a dnevnica za njih je 20 evra, za predsednike i zamenike, i 15 evra za članove.

Iz državnog budžeta odobrena su i sredstva za troškove nabavke kancelarijskog materijala, i to 5.000 dinara po glasačkom mestu. Dnevnicu će dobiti i zaposleni u opštinskim i gradskim upravama koji će biti angažovani na administrativnim i organizacionim poslovima, a za njih je pripremljeno 1.200 dinara po biračkom mestu, odnosno oko 10 miliona.

Izvor: Novosti