Za šta se koristi PIN na novim zdravstvenim knjižicama?

PinterestFacebookTwitterShare

Osiguranici, koji su dobili nove zdravstvene knjižice, uz legitimaciju su dobili i PIN, međutim taj dodatak je zbunio korisnike.

U RFZO kažu za Novosti da se PIN koristi za preuzimanje najažurnijih podataka iz baze Fonda, putem aplikacije “KZO čitač”.

Kako objašnjavaju u RFZO, PIN služi da osigurano lice ili zdravstvena ustanova imaju uvid u najnovije podatke o zdravstvenom osiguranju konkretnog lica. Pošto više nema šestomesečnog overavanja knjižica lepljenjem markica, što je bilo potvrda da su plaćeni doprinosi i da lice može da ide kod lekara, to se sada proverava unošenjem PIN-a. U pomenutoj aplikaciji potrebno je kliknuti na dugme “Sinhronizuj”, nakon čega će se otvoriti polje za unos PIN-a, a nakon toga će se na ekranu pojaviti tražene informacije.

„U slučajevima da se brojevi koji označavaju PIN ne vide ili ga osigurano lice izgubi, potrebno je da se obrati matičnoj filijali RFZO, gde će dobiti novi,“ navode u RFZO za Novosti.

Izvor: Novosti

Komentari 2

  1. Ilicija1959

    Gospodo draga, mi smo kolektivno obmanuti: nove elektronske kartice ce takodje morati da se “overavaju” kako bi bio produzen rok na koji su osigurani. Razlika je u tome sto vise necemo odlaziti na slatere RFZZO da predajemo zahteve na osnovu kojih bi nam izdali markice, vec cemo iste zahteve slati elektronski ili nositi na salter kako bi sluzbenici izvrsili elektronsku proveru uplata i uneli nov rok do koga ce vase osiguranje vaziti. Sad se ja (a verovatno i svako koga budu vratili sa saltera medicinske ustanove kada se prvi put budu pojavili jer ce dobiti obavestenje “da im je isteklo osiguranje”) pitam sta smo mi dobili zamenom starih knjizica novim elektronskim karticama? RZZO je dobio oko 3 milijarde dinara naplatom po 400 RSD od svakog podnosioca zahteva za izdavanje nove kartice , a nas ce i dalje kinjiti, maltretirati po slaterima najmanje dva puta godisnje i izmisljati nove procedure da bi produzili opstanak saltera u svojim filijalama. Isto je bilo i sa ukidanjem M-4 obrasca, samo su pomerili datum i organizovali elektronsku predaju – ni govora o ukidanju!!! I tako…a mediji koji tako bombasticno najavljuju svaku promenu koju saznaju od raznih ministarstava ne otprate do kraja time sto bi proverili da li je receno i ucinjeno. Prava vest bi bila na sva zvona objaviti svaku laz i nesprovedenu proceduru koja bi trebalo da pomogne narodu da se ne oseca kao marva cekajuci u kilometarskim redovima da bi dobili kartice, potvrde ,podnosili zahteve i svakakve druge nepotrebne papire da bi neko na salteru imao sta da radi!!!

  2. jasna

    “Danice, što si ti naivna?” Iz kog filma to beše? Eto vam odgovora.