Žičara bez dozvole, JP Ada Ciganlija prebacuje odgovornost na zakupca

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Za nezgodu koji se dogodila pre dva dana na Adi Ciganliji i dalje ne postoje nikakve precizne informacije. Dok se lekari bore za život mladića koji je u nedelju pao sa „zip lajn“ žičare, u medijima se pojavljuju različite vesti prvenstveno vezane za pitanje, ko kontroliše rad i bezbednost ovakvih atrakcija.

Kako je javio N1,  samu konstrukciju za žičaru, „Zip lajn“ je postavio bez građevinske dozvole, pa je zato protiv njih građevinska inspekcija pokrenula postupak zbog bespravne gradnje.

„Građevinska inspekcija opštine Čukarica građevinski inspektor Odeljenja za građevinsku inspekciju i izvršenja opštine Čukarica izvršio je kontrolu nad izgradnjom objekta i rešenjem naložio obustavu radova. Odeljenju za građevinske i komunalne poslove nije podnet zahtev za izdavanje dozvole, a nemamo podataka da li je takav zahtev odnet gradskim organima“, naveli su za ovu televiziju iz opštine Čukarica za N1.

Sa druge strane, Javno preduzeće “Ada Ciganlija” samo je zakupodavac lokacije, odnosno izdaje dozvolu za postavljanje ovog sadržaja, i ujedno svu odgovornost prebacuje na zakupca, piše Danas.

„Prema Ugovoru koji je JP Ada Ciganlija sklopila sa ovim zakupcem 15.05.2015. koji jasno sadrži prava i obaveze zakupca, kaže se da je zakupac dužan da naročitu pažnju posveti bezbednosnom aspektu -zaštiti života i zdravlja svih posetilaca i korisnika usluga u svemu u skladu sa zakonom pozitivnim propisima i odgovara za njihovu striktnu primenu. Potrebno je takođe da preduzme sve mere zaštite, te u tom smislu preuzima na sebe celokupnu odgovornost za eventualnu povredu, materijalnu štetu ili nesrećni slučaj na zakupljenoj lokaciji ,“ odgovorili su iz ovog javnog preduzeća za Danas, izbegavajući konkretan odgovor na pitanje o tome da li postoji inspekcija koja bi proveravala bezbednost sprave. Ipak oni tvrde da “do sada nije bilo nikakvih problema sa radom ove žičare” kao i da su “svi bezbednosni aspekti i propisi ispoštovani”.

Da podsetimo, mladić (22) teško je povređen na Adi Ciganliji prilikom pada sa žičare visoke 25 metara.

Izvor: N1, Danas

Foto: Pixabay