• English
X

Vesti dana

“ŽRTVA” NOTARA: Danijela Sremac odustala od izborne trke

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube

Predsednica Srpskog instituta iz Vašingtona Danijela Sremac, koja je najavljivala kandidaturu za predsednika Srbije, saopštila je da nije imala adekvatne uslove da se kandiduje, iako je sakupila znatno više potpisa podrške nego što je bilo potrebno.

Kako se navodi u saopštenju, za predsedničku kandidaturu Danijele Sremac bilo je prikupljeno više od 17.200 potpisa ali proces overavanja kod notara “nije bio omogućen”.

Nama nije omogućen ravnopravan i demokratski pristup kandidaturi za koju je Republička izborna komisija (RIK) odgovorna jer su nas notari većinom bojkotovali i partija koja je skupljala potpise za moju kandidaturu imala je prvi pristup javnim beležnicima tek u četvrtak i to kod četiri notara koja su samo pristali da rade tri sata, a neki su tek pristali u subotu, dan pre predavanja kandidature, što je bilo kasno, navela je Sremac.

Ona je dodala da su volonteri koji su sakupljali potpise “svedočili masovno kršenje pravila za kandidaturu” jer su, kako je dodala, notari sprovodili drugačije procedure prema drugim kandidatima.

Po predatim kandidaturama prve tri vodeće partije jasno se pokazuje da nije moguće obaviti toliki broj notarizacija u tom vremenskom periodu bez kršenja pravila RIK.

Procedura nametnuta od postojeće vlasti jasno pokazuje da je sam postupak kandidature krajnje nedemokratski i duboko zadire u kršenje osnovnih ljudskih prava, dodala je ona.

Ona je u saopštenju navela da je notarizacija potpisa sa 162 javna beležnika bila u službi partije na vlasti i pojedinaca, tako da je jedna partija prikupljala potpise za nekoliko kandidata i samim tim unapred odredila izborni rezultat.

Overeno 888 potpisa

Danijeli Sremac 9, 10, 11. i 12. marta overeno je 888 potpisa birača koji su podržali njenu kandidaturu, saopštila je Javnobeležnička komora Srbije.

Komora u saopštenju navodi da je Danijeli Sremac, koja tvrdi da joj nije bilo omogućeno overavanje potpisa podrške birača, odobreno 77 radnih sati javnih beležnika, na osnovu 15 zahteva za overu potpisa koje je kandidatkinja Pokreta “Budućnost Srbije” podnela u od 6. do 11. marta 2017. godine.

Javnobeležnička komora podseća da je overa potpisa podrške birača obavljana prema redosledu prijema zahteva za overu, pa su tako i Danijeli Sremac, koja je prvi takav zahtev javnim beležnicima podnela tek 6. marta, overitelji bili na raspolaganju u prvom slobodnom terminu.

Povezane vesti

Izvor: Beta, Kurir

Foto: Youtube

Komentari 1

  1. Živan M.

    Nigde u demokratskom svetu nema gde birači potpisuju ( par puta) na ulici za izbone kandidate a to je potpuno legalno kod srpske izborne komisije, ,čak izborna komisija odlučuje validnost potpisa mada kandidat) nema uvid potpisa ali za čudo srpska opozicija do sada nije javno reagovala ili nesme protiv vladajuće vasti i izborne komisije u Srbiji.
    Bogu slava a kralju država!