ZVEKETANJE ORUŽJEM: “Ratne” poruke Trampu iz Kine

PinterestFacebookTwitterShare

Rat Kine i Sjedinjenih Američkih Država tokom mandata američkog predsednika Donalda Trampa “nije samo slogan” već postaje “praktična stvarnost”, upozorio je visoki zvaničnik kineske vojske, prenosi britanski Independent.

Izjavu kineskog zvaničnika je objavio sajt Narodne oslobodilačke armije Kine, kao odgovor na agresivnu retoriku nove američke administracije protiv Kine, piše Independent.

Kako se navodi, to je zapravo stav kineske Centalne vojne komisije, koja ima celokupnu kontrolu nad kineskom vojskom.

Zvaničnik odeljenja te komisije za odbrambenu mobilizaciju rekao je da “rat tokom Trampovog mandata” ili “izbijanje rata večeras” nisu samo slogani, nego postaju praktična stvarnost, objavljeno je u Saut Čajna morning postu.

Kineski zvaničnik je takođe pozvao na angažovanje vojske u napetom regionu Južnog i Istočnog kineskog mora, i na pokrivanje Korejskog poluostrva odbrambenim raketnim sistemima, što je još jedna goruća tačka u tom regionu, navodi se u listu.

Trebalo bi da SAD razmotre i svoju strategiju u azijsko-pacifičkom regionu, naglasio je kineski zvaničnik.

Novi američki predsednik Donald Tramp i njegovi najbliži saradnici su u izjavama zastupali tvrdu politiku protiv Kine, a Tramp je Kinu nazvao “manipulatorom valute” i optužio je za nepoštenu trgovinu.

Tramp je takođe ignorisao američku politiku “jedne Kine” i to javno pokazao telefonskim razgovorom sa predsednicom Tajvana Tai Ing Ven, što je naljutilo zvanični Peking, koji Tajvan smatra delom Kine, podseća Independent.

Indicije da se Kina priprema za sukob pojavile su se ranije ove nedelje, kada su objavljene nepotvrđene informacije da je Kina postavila projektile dugog dometa bliže svojoj severoistočnoj granici, u provinciji Heilođijang, jer su im sa tog mesta SAD u dometu.

Predsednik Kine Si Đinping je, međutim, nedavno pozvao na smanjenje nuklearnog oružja.

Izvor: RTS, Tanjug