10 godina Svratišta

PinterestFacebookTwitterShare

Svratište za decu pri udruženju građana „Centar za integraciju mladih“  obeležilo je 10 godina postojanja. Ovo je prvi licencirani pružalac usluge Svratište za decu koji deci koja žive ili rade na ulici uzrasta od 5 do 15 godina pruža utočište na dve lokacije u Beogradu, u Krfskoj ulici i u Bulevaru Arsenija Čarnojevića.

Svrаtište je jedinа uslugа nа teritoriji Grаdа Beogrаdа kojа je kreirаnа premа potrebаmа i isključivo zа decu uključenu u život i rаd nа ulici. Ima sredstava za pružanje usluga do kraja 2017. godine i neizvesno je da li će nastaviti da postoji.

„Budućnost ove dece koju smo uspeli da sklonimo i sačuvamo od ulice zavisi od budućnosti Svratišta. Zahvaljujući delegaciji Evropske unije u Srbiji, GIZ-u, CWS global-u, Krugu donatora i individualnim kompanijama i pojedincima, imamo sredstva za pružanje usluga do kraja 2017. godine. Naša je nada da ćemo imati podršku grada Beograda i sredstva za rad i pružanje usluga dobiti iz budžeta. – izjavio je Marko Tošić, izvršni direktor Centra za integraciju mladih.

Decа dolаze dobrovoljno, imaju sigurnost i kroz uslugu Svrаtišta pohаđаju školu, dobijаju zdrаvstvene knjižice i ostаlа dokumentа i povezuju se sа sistemom socijаlne zаštite. Tokom protekle decenije Svratište je zahvaljujući donatorima obezbedilo prostor, poslužilo oko 300.000 obroka, obezbedilo 100.000 kupanja, omogućilo pohađanje oko 9.000 kreativnih i edukativnih radionica, održalo oko 10.000 individualnih razgovora sa specijalnim pedagozima i psiholozima.

Milica Dabović, Dragan Nikolić, Milena Dravić, Zoran Cvijanović, Vlade Divac, Tanja Bošković samo su neka od imena naših poznatih ljudi koji su prepoznali značaj Svratišta i na različite načine dali doprinos tome da nevidljivi postanu vidljivi. Kompanija Frikom je za sve korisnike na obe lokacije Svratišta obezbedila posebno rođendansko iznenađenje izvođenjem predstave „Jagodići dinosaurusi“ i doniranjem sladoleda za sve mališane.

Izvor: BIZLife