Filip Moris najavio budućnost bez duvanskog dima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: pixabay

Pušenje cigareta više nikada neće biti isto, a ljudi oko pušača, prvenstveno deca istih, prestaće da budu pasivni pušači. Filip Moris, vodeća kompanija u svetskoj i domaćoj duvanskoj industriji radikalno je promenila viziju svog poslovanja postavivši pred sebe novi cilj – budućnost bez duvanskog dima.

I pored stalnog stezanja regulatornog okvira i uvođenja novih restrikcija, podaci Svetske zdravstvene organizacije ukazuju da će 2025. godine na svetu i dalje biti 1,1 milijarda pušača. Kako bi se ovom izazovu za javno zdravlje pristupilo iz drugog ugla, neophodno je punoletnim pušačima ponuditi alternativu u vidu potencijalno manje štetnih duvanskih proizvoda.

„Posle 10 godina i tri milijarde dolara uloženih u istraživanja u kojima je učestvovalo 400 vrhunskih naučnika i stručnjaka, u kompaniji Filip Moris osmislili smo nove proizvode koji su potencijlno manje štetni od cigareta, a bazirani su na principu nesagorevajućeg duvana”, rekao je Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu u kompaniji Filip Moris.

IQOS (ajkos) je vodeći od četiri vrste potencijalno manje štetnih proizvoda koje je ova kompanija razvila, a koji funkcioniše tako što se patrone koje sadrže pravi duvan uz pomoć uređaja nazvanog iQOS zagrevaju, a ne sagorevaju i omogućavaju korisnicima isti nivo nikotina, ali – bez dima, pepela i neprijatnih mirisa.

Cigareta Filip Moris

Dr Miroslava Nikolić, dugogodišnji profesor tehnologije duvana na Univerzitetu u Beogradu i renomirani međunarodni konsultant u oblasti duvana i duvanskih proizvoda, objašnjava da je osnovni problem kod konzumiranja cigareta proces sagorevanja duvana kojim se stvara veliki broj štetnih materija koje utiču na zdravlje pušača i njihove okoline.

Rešenje za ovaj problem je u duvanskim proizvodima koji ne sagorevaju, već zagrevanjem duvana stvaraju aerosol koji u sebi sadrži u proseku 90 odsto manje štetnih i potencijlno štetnih jedinjenja u poređenju sa dimom cigarete.

Profesorka Nikolić dodaje da nikotin ostaje prisutan u aerosolu koji nastaje korišćenjem nesagorevajućih duvanskih proizvoda, ali da nikotin nije primarni uzročnik oboljenja koja mogu nastati kao posledica pušenja.

 „Kampanja protiv duvanskog dima zasniva se na dokazima da on nije štetan samo za pušače nego i za njihovu okolinu. Novi duvanski proizvodi, bazirani na tehnologiji zagrevanja duvana, ne oslobađaju duvanski dim, pa se samim tim kvalitet vazduha u prostoriji u kojoj se ovi proizvodi koriste ne menja, što znači da nema štetnog uticaja na okolinu”, zaključuje profesorka Miroslava Nikolić.

Izvor: BIZLife

Foto: pixabay