Obeležen Nacionalni dan donora

PinterestFacebookTwitterShare

Serijom aktivnosti u Beogradu obeležen je Nacionalni dan donora – 6. jun, ustanovljen na inicijativu Hemofarm Fondacije koja je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja već dve godine u snažnoj kampanji za povećanje broja donora i transplantacija organa u Srbiji.

U okviru kampanje „Najvažniji poziv u životu“ poznate ličnosti, lekari i građani poslali su jedinstvenu poruku o potrebi stvaranja nacionalnog konsenzusa za donošenje novog Zakona o transplantaciji.

Naš poznati glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić je u holu Kulturnog centra Beograd telefonom razgovarao sa građanima o predrasudama koje prate ovu temu, a njemu su se se pridružiti i ostali potpisnici donorskih kartica; Vladimir Arsenijević, pisac, Veran Matić, direktor Fonda B92, Tanja Bošković, glumica i Suzana Zlatanović, novinarka.

Nacionalni-dan-donora_Bjelogrlic

Nacionalni dan donora obeležen je na više lokacija u gradu kako bi poruka o najvažnijem pozivu u životu stigla do što većeg broja ljudi. U vozilima GSP-a čuje se poruka Dragana Bjelogrlića: „Danas je Nacionalni dan donora. Potpiši karticu. Postani donor.“ U TC Ušće postavljen je štand za potpisivanje donorskih kartica na kome građani razgovaraju sa lekarima iz Uprave za Biomedicinu Ministarstva zdravlja. U akciju se uključio i Telekom Srbija koji je na 600.000 e-mail adresa poslao podsećanje da je 6. jun Nacionalni dan donora sa pozivom za potpisivanje donorskih kartica. A na  RTS 2 večeras u 17:55 biće prikazan dokumentarni film “Najvažniji poziv u životu” autora Danice Vučenić i reditelja Mateja Rackova.

U Srbiji i dalje više od  hiljadu ljudi čeka, a mnogi od njih već godinama, na najvažniji poziv u životu, poziv kada će im javiti da je pronađen organ za transplantaciju. Umesto sadašnja 3, Srbiji je potrebno najmanje 10 donora na million stanovnika kako bi nestale liste čekanja za novi organ, a Srbija se pomerila sa dna evropske lestvice po broju donora.

Izvor: BIZLife