Za 100 najboljih prekvalifikacija u programere

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: FI

Do aprila ove godine treba da započne pilot projekat za prekvalifikaciju 100 polaznika za rad u IT sektoru, saopšteno je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Svaki polaznik koji prođe selekcioni test i uđe u 100 najbolje rangiranih dobiće vaučer koji izdaje to ministarstvo, sa kojim upisuje željeni kurs, a nakon kojeg bi trebalo da dobije posao.

“IT sektor jedan je od najvećih potencijala naše zemlje i Ministarski savet za IT je predlog projekta prekvalifikacija u neformalnom obrazovanju pripremio u saradnji sa IT zajednicom, čiji je doprinos u izradi ovog dokumenta zaista veliki. Planirano je da kroz program prekvalifikacija prođe 1.000 ljudi u 2017. godini”, rekla je resorna ministarka Ana Brnabić.

Zadovoljna što su država i vlada prepoznale značaj IT sektora za razvoj Srbije, Brnabić posebno naglašava da će program prekvalifikacije talentovanih pojedinaca u “junior programere” otpočeti uskoro.

U pilot fazi ceo koncept će biti testiran na četiri organizatora obuke u periodu od šest meseci, a u slučaju uspeha pilota, projekat će biti nastavljen uz učešće većeg broja organizatora i 900 polaznika.

Obuku pojedinca u najvećoj meri plaća država uz podršku UNDP, tako što pojedinac plaća participaciju od 100 evra, a država finansira vaučer do 1.500 evra po polazniku.

Vlada Srbije krajem decembra usvojila je Predlog za unapređenje IT sektora u Srbiji u prisustvu predstavnika IT zajednice, a jedna od prvih tačaka bila je sprovođenje programa prekvalifikacija pojedinaca talentovanih za IT u junior programere.

Izvor: RTV, Tanjug

Foto: FI

Komentari 2

  1. v.gabriela

    Poštovani, na koji način je moguće prijaviti se na za gore naveden projekt?

    • mm BIZLife

      Postovani, kao sto vidite sve je još u najavi. Kada bude nešto još konkretnije, svakako ćemo objaviti.