Akcize povećale cenu goriva

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija cenu benzina još u uvek uspeva da drži pod kontrolom, pa se ovo gorivo na pumpama toči po ceni od 1,15 evra, sto je medju jeftininjim derivatima, ukoliko se posmatraju zemlje u okruženju.

Grcka ima ubedljivo najveće cene benzina od 1,57 evra, Hrvatska 1,3 a Slovenija ,1, 2 evra. Jeftiniji benzin sipaju vozači u Rumuniji za 1,08, Makedoniji 1,07, Bugarskoj 1,28 i BiH i dalje najjeftiniji i toči se za 0,92 evro centa.

Dizel je u Srbiji, s druge strane, u samom vrhu po ceni u odnosu na okruženje i vozači ga na srpskim pumpama toče za 1,2 evra, skoro na nivou  cena u Albaniji i Sloveniji, pokazuju poslednje analize Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Ukoliko cena nafte nastavi da raste i u narednom periodu nova poskupljenja su neminovna. Juče je barel nafta koštao 55 dolara, a sve projekcije pokazuju da bi do kraja godine cena trebalo da bude u proseku oko 60 dolara po barelu.

Na poskupljenje goriva od pola dinara do dinar gotovo svake nedelje na domaćim pumpama uticalo je na to da od januara cena goriva bude veća u proseku za oko deset dinara.

Istovremeno je od 30. novembra kada je cena sirove nafte počela naglo da raste, berel poskupeo za 16 odsto, što znači da cene goriva u Srbiji nisu ispratile velike skokove cene crnog zlata.

Dodatni uticaj na skok cena goriva imao je i rast kursa dolara i evra prema dinaru. Početkom januara kurs dolara se skoro približio dolaru, a dinar je pre dva dana bio na najnižem nivou do početka godine, što bi moglo da utiče na novo poskupljenje, ukoliko dinar nastavi da slabi.

Novo poskupljenje na pumpama vozači bi već danas mogli da vide na pumpama, jer je od juče povećana akciza na benzin i dizel za 84 i 86 para, sto je s PDV-om poskupljenje na pumpi od jednog dinara u proseku.

Posle toga akcize na dizel umesto 54 dinara iznosi 54,86 dinara za litar, benzina umesto 52,50 na 53,34 dinara i tečnog naftnog gasa s 41 na 41,65 dinara po kilogramu.

Preračunato, državi od juče, po svakoj litri benzina od 142,72 dinara pripada 79,72 dinara, od evro dizela koji se toči po 149,66 dinara po 82,40, dok od 76,61 dinara koliko košta TNG država uzima 37,12 dinara.

U novoj strukturi cena goriva, posle jučerašnjeg povećanja akciza, državna kasa se po osnovu PDV puni na svakoj litri benzina sa 23,78 dinara, dizela 24,94, a TNG 12,77 dinara. U cenu goriva ulazi i  naknada za obavezne rezerve od 2,6 dinara za benzin i dizel i 1,44 za TNG, što plaćaju krajnji potrošači.

BiH i dalje ostaje kao najjeftinija destinacija kada je reč o ceni goriva, jer su u komšiliku državna zahvatanja u cenu i goriva minimalna, a na tečnom naftnom gasu ga uopšte nema, jer se stimuliše potrošnja ekološkog goriva.

Izvor: BIZLife

Piše: Jelena Stojanović