Dizel najpovoljniji u Makedoniji, a benzin u Rumuniji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Na benzinskim pumpama u Srbiji cene goriva prilično su stabilne i većih promena nema već neko vreme. Litar bezolovnog benzina košta oko 145 dinara, dok je dizel gorivo nešto skuplje od 150 dinara, što je za nekoliko dinara više nego krajem januara. Istovremeno, većih promena nije bilo ni na tržištu sirove nafte. Naime, cena je sada nešto niža jer barel “brenta” košta oko  51 dolar, dok je krajem januara za istu količinu bilo potrebno oko 55 dolara. Inače, polovinom prošle nedelje barel “brenta” prodavao se po ceni nižoj od 50 dolara, a ta cena je poslednji put zabeležena na kraju novembra prošle godine.

Većih promena nije bilo ni na tržištima u regionu, pa je i dalje litar dizela u Srbiji među najskupljim u okruženju. Naime, u našoj zemlji litar evrodizela košta oko 1,21 evro i skuplje ga plaćaju samo vozači u Grčkoj, gde ovo gorivo košta oko 1,28 evra i Albaniji gde je oko 1,25 evra. Najpovoljnija cena evrodizela je u Makedoniji pošto za litar treba oko 0,85 evra, a potom u Ruminiji gde se prodaje na granici evra. Za evrodizel isto plaćaju vozači u Bosni i Hercegovini i Bugarskoj – 1,07 evra, potom u Hrvatskoj gde litar ovog goriva košta oko 1,14 evra, u Crnoj Gori i Sloveniji je 1,15 evra, a manje nego u Srbiji evrodizel plaćaju i vozači u Mađarskoj gde litar košta 1,18 evra.

Nešto je drugačija slika kada je reč o benzinu, jer se cena ove vrste goriva u Srbiji, od oko 1,17 evra, nalazi oko sredine. Najskuplje je benzin kupovati u Grčkoj  jer litar košta 1,52 evra, a skuplji je i u Crnoj Gori gde je za litar potrebno oko 1,29 evra, Albaniji gde košta oko 1,27 evra, te Sloveniji i Hrvatskoj u kojima je za litar benzina potrebno izdvojiti oko 1,25 evra. Najpovoljnija cena benzina je u Rumuniji  gde litar košta oko jednog evra,  potom u  Makedoniji gde je potrebno oko 1,06 evra, u Bugarskoj oko 1,07 evra, u BiH oko 1,09 evra, dok je u Mađarskoj, gde benzin košta oko 1,15 evra, litar neznatno jeftiniji nego u Srbiji.

Dakle, kupovina dizel goriva u Makedoniji obezbeđuje značajne uštede jer je točenje 30 litara potrebno oko 25,5 evra, za istu količinu u Grčkoj potrebno je oko 38,4 evra, a u Srbiji oko 36 evra. Razlike u ceni veće su pri kupovini benzina jer će vozači u Ruminiji 30 litara platiti oko 30 evra, u Grčkoj će ceh za istu količinu biti čak 45,6 evra, a u Srbiji oko 35 evra.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: Ana Markovič